Norsk observatør tatt til fange

To observatører, en nordmann og en danske, ble lørdag kveld holdt tilbake mot sin vilje av separatistiske tamilske soldater på Sri Lanka. De ble løslatt uskadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Episoden skjedde lørdag kveld da den srilankiske marinen opplyste at den hadde observert to båter tilhørende Tamiltigrene (LTTE) i et område med indiske fiskere. Marinefartøyene stanset en av båtene og ba de skandinaviske observatørene inspisere den.

- LTTE-medlemmer som hadde kontrollen over tråleren holdt observatørene tilbake mot deres vilje til båten kom inn til land. Dette er et brudd på våpenhvileavtalen, sa Teitur Torkelsson, som er talsmann for observatørene.

De to observatørene ble løslatt uskadd etter episoden og de to LTTE-medlemmene ble ikke arrestert. Men episoden skader fredsprosessen, sier den norske sjefen for observatørene.

- Etter denne uansvarlige opptredenen er det klart at LTTE (Tami ltigrene) har mye arbeid foran seg for å gjenopprette folks tillit til deres organisasjon, sa sjefen for den skandinaviske observatørdelegasjonen (SLMM), Trond Furuhovde i en erklæring søndag.

- Jeg håper vi kan finne fram til måter å gå videre med fredsprosessen, og jeg håper LTTE er beredt til det, sa Furuhovde videre.

Episoden er den siste i en lang rekke brudd på våpenhvilen som ble innledet i 23. februar. Begge parter har gjort seg skyldige i brudd, men Tamiltigrene har flest episoder på sin kappe. Ifølge politiet i Sri Lanka, har Tamiltigrer søndag bortført minst seks ubevæpnede skogsarbeidere nordøst på øya, og krever nå løsepenger for å løslate dem.

Under den inngåtte våpenhvilen må Tamiltigrene og regjeringen i Sri Lanka «i tråd med internasjonal lov, ikke utføre fiendtlige handlinger mot sivile, som inkluderer tortur, ydmykelse, bortføring, utpressing og trakassering».

SLMM opplyste forrige uke at LTTE har begått minst 56 brudd på våpenhvilen. Det har i all hovedsak vært bortføringer. Regjeringen har stått bak 20.

Våpenhvilen er resultat av den norskledede meklingsinnsatsen for å få slutt på den årelange borgerkrigen i Sri Lanka som har krevd 64.000 menneskeliv. Verken talsmenn for regjeringen eller Tamiltigrene som kjemper for sitt eget hjemland, Eelam, var søndag tilgjengelig for kommentarer.

(NTB)