- Norsk offiser ble drept av selvmordsbomber

Taliban har tatt på seg ansvaret.

I KOLONNEN: En skadet norsk bil blir fraktet vekk fra åstedet der en norsk offiser ble drept av en veibombe like vest for Mazar-i-Sharif i dag. Foto:AP/Eltaf Najafizada/SCANPIX
I KOLONNEN: En skadet norsk bil blir fraktet vekk fra åstedet der en norsk offiser ble drept av en veibombe like vest for Mazar-i-Sharif i dag. Foto:AP/Eltaf Najafizada/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det var en selvmordsbomber som drepte den norske offiseren i Afghanistan fredag, hevder visepolitimesteren i Balkh-provinsen, Abdul Raouf Taj.

Forklaringa på angrepet har hittil vært at kolonnen med kjøretøyer nord i Afghanistan ble rammet av en veibombe.

- Bomberen smelte et kjøretøy fyllt av eksplosiver inn i den norske konvoien i Takht Pul-området, som ligger i den relativt fredelige provinsen Balkh, sier Taj ifølge dpa.

Taliban tar på seg ansvaret
En talsmann for Taliban, Zabiullah Mujahid, tar på seg ansvaret for angrepet. Han hevder en mann ved navn Abdul Based, fra Kandahar, utførte angrepet, melder dpa.

Kommunikasjons-medarbeider Vegard Hatten i Forsvarets fellesoperative hovedkvarter har ikke hørt denne påstanden, og kan ikke bekrefte om det medfører riktighet.

- Ifølge den informasjonen vi sitter på så var det en veibombe. Hvor oppfinnsomme disse veibombene er en annen sak. Det eksisterer mange former, sier Hatten til Dagbladet.

- Vi er på stedet og undersøker saken. Vi kan ikke utelukke at det var en selvmordsbomber, men kan ikke bekrefte eller avkrefte noe akkurat nå, sier Hatten.

Skrøt av Serena
I januar i fjor ble den samme Zabiullah Mujahid intervjuet om angrepet på Serena hotell i Kabul, der Dagbladet-journalist Carsten Thomassen ble drept.

Talsmannen for Taliban sa at målet for angrepet var utlendinger som spiller en militær rolle i Afghanistan og som truer landets uavhengighet.

Mujahid sa også at terroristene som sto bak angrepet hadde informasjon om at den norske utenriksministeren Jonas Gahr Støre var på hotellet.

Dagens angrep der den norske stabsoffiseren ble drept, gjør at tallet på drepte utenlandske soldater i Afghanistan i år er kommet opp i 86. De fleste ble drept i kamp mot afghanske opprørere og Taliban-styrker, ifølge icasualties.org.

TAR PÅ SEG ANSVARET: Et arkivfoto fra 2008 viser Talibans talsmann Zabiullah Mujahid. Han sier i dag at Taliban sto bak angrepet som kostet en norsk offiser livet. Foto: EPA/SCANPIX
TAR PÅ SEG ANSVARET: Et arkivfoto fra 2008 viser Talibans talsmann Zabiullah Mujahid. Han sier i dag at Taliban sto bak angrepet som kostet en norsk offiser livet. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer