Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norsk offiser trolig drept i Afghanistan

Bekrefter Forsvaret.

ANGREPET: Røyk strømmer ut av FN-bygget i Mazar-e Sharif, nord i Afghanistan, hvor en norsk FN-offiser ble i under et angrep i dag. Foto: EPA/MIRWAICE SAHEL/SCANPIX
ANGREPET: Røyk strømmer ut av FN-bygget i Mazar-e Sharif, nord i Afghanistan, hvor en norsk FN-offiser ble i under et angrep i dag. Foto: EPA/MIRWAICE SAHEL/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En norsk offiser er etter all sannsynlighet blant de minst 14 drepte i et angrep mot et FN-hovedkvarter i byen Mazar-e Sharif nord i Afghanistan rundt 11.30, norsk tid, i dag, bekrefter Forsvaret.

- Pårørende er i ferd med å bli varslet, sier generalmajor Morten Haga Lunde i en meget kort uttalelse ved Forsvarsdepartementet i 19-tiden.

- Vi har ikke en endelig bekreftelse, som må skje med eget personell som kjenner vedkommende og kan si identiteten med 100 prosent sikkerhet, sier oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets fellesoperative hovedkvarter i Bodø til Dagbladet.

Angrep FN En rasende mobb angrep og satte fyr på bygningen til FNs assistanseoppdrag i Afghanistan (UNAMA) etter at en demonstrasjon utartet seg og ble voldelig etter fredagsbønnen.

Rundt tusen personer, noen av dem bevæpnet, tok til gatene og ropte antiamerikanske slagord og satte fyr på amerikanske flagg. En gruppe gikk til angrep mot FN-bygningen. 

Bakgrunnen var at en amerikansk pastor satte fyr på en utgave av Koranen i en kirke i Florida 20. mars.

FN sier et «betydelig antall» FN-ansatte og vakter ved bygningen ble drept og skadd i angrepet, men har ikke gått ut med bekreftet antall eller nasjonalitet. En anonym kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at det i tillegg til en nordmann dreier seg om personer fra Sverige og Romania.

Totalt skal sju FN-ansatte, fem nepalske sikkerhetsvakter og to europeiske stabsmedlemmer ha blitt drept, sier guvernør i Balkh-provinsen, Atta Mohammad Noor, til New York Times. Han sier videre at tidligere meldinger om halshugginger var falske, og at alle ble skutt.

- Avskyelig og feigt Pressetalsmann Aditya Mehta ved UNAMA sier de foreløpig ikke kan uttale seg detaljert omkring angrepet.

- Situasjonen er vanskelig og kaotisk nå. Vi kan si mer om litt, blant annet må vi varsle pårørende først, sier Mehta på telefon til Dagbladet fra Afghanistan.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer angrepet på det sterkeste.

- Dette er et avskyelig og feigt angrep mot FN-personell, som ikke kan rettferdiggjøres under noen omstendigheter, sier han i en uttalelse.

Satte fyr på Koranen Det var pastoren Wayne Sapp som 20. mars i år satte fyr på muslimenes hellige bok under oppsyn av den omstridte pastoren Terry Jones. Koranen skal ifølge USA Today ha blitt «kjent skyldig» under en «rettssak» i kirken.

I en uttalelse etter angrepet sier Jones at han ikke angrer koranbrenningen, og betegner hendelsen som «en tragisk og kriminell handling», melder New York Times.

Saken oppdateres.

- MED DYP SORG: Generalmajor Morten Haga Lunde kom med en kort uttalelse til pressen nå i kveld. Foto: Haakon Eikesdal/DAGBLADET
- MED DYP SORG: Generalmajor Morten Haga Lunde kom med en kort uttalelse til pressen nå i kveld. Foto: Haakon Eikesdal/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media