ØKONOMI: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener det nå går så mye bedre i norsk økonom i at det ikke kommer noe rentekutt i september.
ØKONOMI: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener det nå går så mye bedre i norsk økonom i at det ikke kommer noe rentekutt i september.Vis mer

Norsk økonomi bedre enn ventet - kan bety at rentebunnen er nådd

BNP-veksten overrasket positivt i 2. kvartal, men ekspertene er ikke enige om hva Norges Bank kommer til å gjøre med styringsrenten i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BNP for Fastlands-Norge økte sesongjustert med 0,4 prosent i 2. kvartal 2016, viser ferske tall fra SSB onsdag.

Dette kom etter nullvekst gjennom andre halvår i fjor, etterfulgt av en økning på 0,3 prosent i 1. kvartal.

Norges Banks og ekspertenes forventninger lå i snitt på 0,3 prosent vekst for fastlandsøkonomien.

Økningen fra 2. kvartal i fjor var på 1,7 prosent for fastlandsøkonomien og 2,5 prosent totalt for hele den norske økonomien.

- Blir ikke rentekutt

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank ser ifølge TDN Finans nå tegn til stabilisering i norsk økonomi.

- Dette er et anstendig tall for økonomien, og det bekrefter at det ikke blir noe rentekutt i september, sier han.

- Etterspørselen kommer gradvis tilbake, og det er mindre behov for rentekutt. Det er ikke sikkert at dette er spikeren i kista for Norges Bank, men de har ikke fått noe bedre kort på hånden for å kutte nå, fortsetter Andreassen, som nå tror at rentebunnen kan være nådd.

- Oljebremsen avtar

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets synes ifølge nyhetsbyrået at tallene var bedre enn fryktet.

- Det kan se ut som bunnen er nådd i fastlandsøkonomien. (...) Hovedgrunnen til den positive veksten tror jeg er at oljebremsen avtar litt, men det er mye tilfeldigheter i tallene, så det er litt vanskelig å si noe spesifikt. sier han til TDN Finans.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hovedargumentet for at vi nå tror på uendret styringsrente er at arbeidsledigheten har stabilisert seg, fortsetter Bruce.

- Rentekutt «close call»

- BNP-tallene er bedre enn ventet. Tar man vekk kraftproduksjonen er det en vekst på 0,5 prosent, da er vi omtrent på trendveksten, og det er bedre enn vi fryktet. Dette reduserer nedsiderisikoen, og det er oppmuntrende at vekst er i ferd med å ta seg opp, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til Reuters.

Han viser også til sterk vekst i tjenesteproduksjonen, og at private investeringer økte mer enn ventet.

- Vi tror på rentekutt (i september), fordi vi mener makrobildet ikke har endret seg så mye. Men dagens tall gjør oss mer usikre, nedsiderisikoen er mindre enn for 3-6 måneder siden. Det er enda mer «close call» enn før dette, fortsetter Jullum.

Han minner overfor nyhetsbyrået om at KPI og regionalt nettverk også kommer før neste rentemøte.

- Vi er forbi bunnen

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB Norge er også positivt overrasket, og noterer seg at innenlandsk etterspørsel er positiv.

- Privat konsum overrasker på oppsiden. Underliggende ser det positivt ut, og det styrker bildet av at vi er forbi bunnen, noe som er i tråd med andre sentimentindikatorer, sier hun til Reuters.

Hva tallene betyr for et evt. rentekutt i september, vil meglerhuset ifølge nyhetsbyrået komme tilbake til det.

Styringsrenten i Norge er 0,5 prosent. Neste rentemøte i Norges Bank er 22. september.