Økonomien stopper opp:  Det er bred enighet blant økonomene om at dagens nyheter fra Norges Bank var meget svake. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Økonomien stopper opp: Det er bred enighet blant økonomene om at dagens nyheter fra Norges Bank var meget svake. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Norsk økonomi går mot full stopp, kanskje resesjon

Et rentekutt fra Norges Bank om to uker er bankers. Og det blir ikke med dette kuttet i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Rapporten fra Norges Banks regionale nettverk viser større svakhet enn ventet i norsk økonomi.

Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Marlets flesker til i en oppdatering i kjølvannet av rapporten.

- Regionalt nettverk peker i bunn og grunn mot full stopp, skriver han, og uttrykker overfor TDN Finans fare for at norsk økonomi kan gå inn i en resesjon - det vil si negativ kvartalsvis BNP-vekst.

Ifølge Gonsholt Hov er sentralbanken bak kurven.

- Utsiktene for både BNP og inflasjon er klart under bankens egne estimater, fortsetter økonom.

Rentekutt er bankers Han er klar på at Norges Bank nå kutter renten på sitt juni-møte, og anser sannsynligheten som høy for enda et kutt før årsskiftet.

Inntrykket DNB Markets har fra mai-undersøkelsen er at norsk økonomi bremser mer enn ventet.

- Dette understøtter vårt syn om at styringsrenten vil kuttes til 1,0 prosent på møtet om knappe to uker. Vi tror dessuten at renten vil komme videre ned til 0,75 prosent mot slutten av året, skriver meglerhuset i sin vurdering.

Økonomene synes nå enige om at Norges Bank må kutter renten på sitt juni-møte.

- Oljerelatert virksomhet drar ned, resten var ikke så svakt, men summen blir svak. Alt ligger til rette for at Norges Bank kutter renten i juni, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til TDN Finans.

«Oljenedgangen tiltar i styrke. Vi ser riktignok at eksportindustrien gjør det noe bedre pga. den svakere kronekursen, men dette er likevel ikke nok til å hindre svake overskriftstall. Industriproduksjonsfallet er ikke riktig så ille som overskriften antyder, ettersom det nok heller er en korreksjon av de siste to månedenes malplasserte høye vekst», skriver sjeføkonom Shakeb Syed i en rykende fersk oppdatering fra Sparebank 1 Markets, og fortsetter:

«Ikke desto mindre: Disse tallene ikke bare støtter - men de styrker - vår tro på at Norges Bank kutter renten den 18.juni, med 25bp til 1%».

Flere nyheter
Regionalt nettverk skuffer
Styrket i troen på rentekutt
Kjipe tall for norsk industri