46 prosent eksportøkning siden 2010:

Norsk økonomi gikk klar av «Dalai-Lama-effekten»

Stikk i strid med det en skulle tro, har Norge opplevd vekst, ikke nedgang i eksporten til Kina etter at de brøt den politiske kontakten. 

PÅ BESØK HOS YARA: Statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland besøkte denne uka Yaras anlegg på Herøya i Porsgrunn. Når hun neste uke besøker Kina og med det bekrefter at forholdet mellom Norge og Kina er normalt igjen, er det med vissheten om at norsk Kina-eksport, som Yara, har kommet seg greit gjennom seks år med konflikt. Foto: NIna Hansen
PÅ BESØK HOS YARA: Statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland besøkte denne uka Yaras anlegg på Herøya i Porsgrunn. Når hun neste uke besøker Kina og med det bekrefter at forholdet mellom Norge og Kina er normalt igjen, er det med vissheten om at norsk Kina-eksport, som Yara, har kommet seg greit gjennom seks år med konflikt. Foto: NIna Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Effekten har fått et eget navn: Dalai-Lama-effekten. Forskere har funnet at når en statsleder håndhilser på Dalai Lama, tar imot en kinesisk dissident eller som i Norges tilfelle, gir fredsprisen til en kinesisk demokratiforkjemper, forventes eksporten til Kina å gå ned med mellom 8-16 prosent.

Det unike med Norge er imidlertid at effekten ikke har gitt seg utslag her - til tross for at Norge er det landet som har vært lengst i fryseboksen i moderne tid.

Du kan nå betale med

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer