- Norsk økonomi umulig å forklare

- Jeg har hver eneste dag prøvd å forklare det som skjer i norsk økonomi, men det er en umulig pedagogisk oppgave, sier finansminister Gudmund Restad. Hans største problem nå er de voldsomme overskridelsene i oljeinvesteringene. - Helt uakseptabelt, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Folk forestiller seg at samfunnsøkonomien er lik privatøkonomien. Men slik er det ikke. Det oppstår skadevirkninger hvis man bare pøser på med penger, sier han.

- Du har sagt at folk ikke er klar over hvor høy temperaturen i økonomien er. Det må gjelde folk i ditt parti også?
- Jeg tror det er mange blant mine partifeller, ordførere og andre, som ikke har helt klart for seg sammenhengene og temperaturen i økonomien.

- Sp's nestleder, ordfører Åse Grønlien Østmoe, forlanger minst 2,5 milliarder kroner mer til kommunene neste år?

- Det er forståelig at ordførerne krever mer ut fra det behovet de føler de har for å kunne yte tilfredsstillende tjenester.

- Vil du innrømme at 98-budsjettet ble for ekspansivt?

- Vi fikk vedtatt et budsjett i høst som ikke var så stramt som det regjeringen la opp til. Men jeg mente det var forsvarlig. Etter det er en del nye momenter kommet til og har økt veksten og temperaturen ytterligere. Det største problemet ligger i de store overskridelsene i oljeinvesteringene.

- Hva gjør dere?

- Vi vurderer nå hva vi kan få gjort. Overskridelsene har en effekt på norsk innenlands økonomi hvis man ikke gjør noe.

- Selv om det blir et moderat og ansvarlig lønnsoppgjør blir dere vel nødt til å stramme inn uansett?

- Vi har ikke trukket konklusjoner.

- Ifølge SSB er den beste måten å kjøle ned økonomien på å utsette eller kutte i dyre reformer og offentlige investeringer i revidert nasjonalbudsjett?

- Vi sitter ikke med en pakke klar som skal legges fram når lønnsoppgjøret er over. Men vi følger nøye med, uten at det må oppfattes som noen trussel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer