Norsk økonomi vil ikke krasjlande

Børsfall og renteøkning skaker landet. Men norsk økonomi vil ikke krasjlande, tror analytikere NTB har snakket med. Renta har snart nådd toppen og skjelvningene fra Asia vil snart «slutte å bli verre», tror de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den viktigste årsaken til kursfallet er at aksjene har steget så veldig kraftig. Man har hatt urealistiske forventninger om hvor mye bedriftene kan tjene, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Elcon Securities.

Han tror ikke på en krasjlanding av norsk økonomi med kraftig stigende arbeidsledighet, slik Norges Banks pessimistiske prognoser anslår. Han tror renteøkningen vil gjøre jobben sin med å dempe investeringer og privat forbruk.

Nervøse markeder

Finansmarkedet er urolig, kursene kan godt fortsette å gå noe nedover og en viss ytterligere renteøkning kan ikke utelukkes, konstaterer Andreassen. Han anslår at to tredeler av fallet på Oslo Børs skyldes en internasjonal korreksjon etter en lang opptur. Korreksjonen er utløst av de svake økonomiene i Asia.

- Vi har ingen krakklignende tilstand, fortsetter sjeføkonomen.

Børs- og valutauroen i Asia påvirker Norge på flere måter. En del store norske bedrifter, som veier tungt på Børsen, får svekket sin Asia-eksport. Viktigst er likevel at redusert etterspørsel i Asia får oljeprisen og andre råvarepriser til å falle. Det gir betydelige tap i norske selskaper.

- Jeg har tro på at vi ser bunnen i Asia rundt årsskiftet. Da vil det «slutte å bli verre», sier seniorøkonom Stein Bruun i Orkla Finans.

Hjemmelaget

Selv om skjelvene i utlandets markeder slår kraftig inn i vår hjemlige økonomi, er en vesentlig del av kursfallet på Oslo Børs i år hjemmelaget. Det særnorske kursfallet har to årsaker: Lav oljepris og politikk.

- De politiske utspillene i sommer fra regjeringen og andre har skapt betydelig usikkerhet omkring statsbudsjettet. Hvor stramt blir det? Og blir det flertall for innstramninger? Det er trolig flertall på Stortinget for et strammere budsjett enn det som blir vedtatt, sier Bruun.

Når oljeprisen synker og utenlandske investor mister troen på at regjeringen kan kontrollere en opphetet økonomi, da svekkes kronekursen. Kronekursen er et barometer på utlendingers tillit til norsk økonomi.

(NTB)