Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk økonomi vokser mindre enn ventet

Veksten i norsk BNP tikker tirsdag morgen inn litt svakere enn økonomene på forhånd hadde spådd.

Ferske tall viser at norsk økonomi utvikler seg svakere enn forventet. Foto: Iván Kverme.
Ferske tall viser at norsk økonomi utvikler seg svakere enn forventet. Foto: Iván Kverme. Vis mer

(Hegnar.no): Sesongjustert BNP for Fastlands-Norge økte 0,2 prosent i 3. kvartal 2016, melder Statistisk sentralbyrå (SSB). Det var ifølge TDN Finans på forhånd ventet en vekst på 0,3 prosent.

I 1. kvartal vokste BNP med 0,3 prosent, mens den i 2. kvartal var opp 0,4 prosent.

Fall i oljenæringen

Nedgangen i industri og bergverk, som har vart siden inngangen til 2015, fortsatte i 3. kvartal, og fallet var ifølge SSB på 1,4 prosent. Det sees i hovedsak i oljerelaterte industrinæringer. Samtidig økte aktiviteten i næringsmiddelindustri og råvarebasert industri.

"Andre vareproduserende næringer vokste samlet med 0,2 prosent. Nedgang i kraftforsyning dempet veksten, mens bruttoproduktet i bygge- og anleggsnæringen fortsatte å øke fra et allerede høyt nivå. Det var også god vekst i fiskeoppdrett i 3. kvartal", heter det i meldingen.

Bruttoproduktet i utenriks sjøfart og utvinning og rørtransport av olje og gass falt samlet i 3. kvartal, og bidro til at BNP totalt gikk ned med 0,5 prosent.

Høyere investeringsnivå

Totalt økte bruttoinvesteringene i fast kapital med 2,6 prosent i 3. kvartal i år etter stort sett å ha falt de to siste årene.

Foreløpige tall viser nedgang i petroleumsinvesteringene på bare 0,6 prosent, etter et fall på hele 10,3 prosent fra 3. kvartal 2015 til 2. kvartal 2016. Investeringene i produksjonsboring falt, mens plattforminvesteringene økte.

"I Fastlands-Norge økte investeringene med 3,4 prosent i 3. kvartal. Boliginvesteringene vokste med vel tre prosent og har steget kraftig siden slutten av 2014. Investeringene i fastlandsnæringene økte med 0,8 prosent, og det var fjerde kvartal på rad med vekst", skriver SSB.

Nivået i 3. kvartal lå vel fem prosent over nivået fire kvartaler tidligere. Økningen i 3. kvartal var spesielt markert i kraftforsyning. I industrien falt investeringene derimot med 1,3 prosent, etter nedgang også i 2. kvartal.

Bruttoinvesteringene i offentlig forvaltning økte med 7,5 prosent, og en stor del av denne veksten kan tilskrives leveransen av to nye kampfly i 3. kvartal.

Redusert eksport

Eksporten av tradisjonelle varer falt markert i første halvår, men fallet bremset ifølge SSB opp i 3. kvartal og var på 0,7 prosent.

"Foreløpige beregninger for tjenesteeksporten viser derimot en vekst på 3,8 prosent i 3. kvartal. Om lag en tredel av denne oppgangen er bidrag fra eksport av reiselivstjenester. Eksporten utenom olje og gass økte med 1,4 prosent. Eksporten av olje og gass økte med 0,8 prosent etter nedgang kvartalet før", heter det.

Importen av tradisjonelle varer falt med 0,3 prosent etter markert nedgang foregående kvartal.

Dette reflekterer ifølge SSB en svak utvikling i importintensiv norsk etterspørsel og bedring i konkurranseevnen. For tjenesteimporten er det foreløpig beregnet en vekst på 0,6 prosent fra 2. til 3. kvartal 2016.

Andre økonominyheter:
Gründeren Jakob kan selge selskapet for 4,8 milliarder
Donald Trump fikk nei - milliardær fra Larvik fikk ja

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling