ØKONOMISK VEKST: Hvor lenge blir styringsrenten uendret? Frem til høsten 2019, om vi skal tro DNB. Foto: Eyvind Yggeseth.
ØKONOMISK VEKST: Hvor lenge blir styringsrenten uendret? Frem til høsten 2019, om vi skal tro DNB. Foto: Eyvind Yggeseth.Vis mer

Norsk økonomi vokser

Tirsdagens tall endrer ikke DNBs prognose om uendret styringsrente frem til september 2019.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ferske tall fra SSB viser at bruttonasjonalprodukt for Fastlands-Norge økte sesongjustert med 0,6 prosent i 3. kvartal 2017. Det betyr at fastlandsøkonomien fortsatte i samme veksttakt som de to foregående kvartalene.

I tråd med forventningene

- Alt i alt er BNP-tallene godt i tråd med forventningene, med en tidel høyere vekst enn ventet i tredje kvartal, mens andre kvartal ble revidert ned med en tidel. Bildet av at økonomien henter seg inn igjen står seg godt og også sysselsettingstallene var positive, selv om Arbeidskraftsundersøkelsen fortsatt gir et svakere bilde. Totalt sett bør dagens tall være i tråd med Norges Banks forventning og endrer ikke vår prognose om uendret styringsrente frem til september 2019 med inflasjon under målet de neste årene, skriver Jeanette Strøm Fjære i en oppdatering fra DNB Markets.

Veksten i Fastlands-BNP kommer hovedsakelig fra økt tjenesteproduksjon som for eksempel forretningsmessige tjenester, varehandel og reiseliv. Samlet sett økte den private tjenesteproduksjonen med 0,8 prosent i 3. kvartal, viser nye tall fra Nasjonalregnskapet. Også bygg og anlegg og oppdrettsnæringen bidro positivt til oppgangen i fastlandsøkonomien, skriver SSB.

Bruttoproduktet i petroleumsvirksomhet og utenriks sjøfart gikk opp med 1,5 prosent i 3. kvartal, og bidro til at BNP totalt økte med 0,7 prosent.

Husholdningenes konsum økte med 0,6 prosent i 3. kvartal, etter å ha økt med 0,9 prosent kvartalet før. Ifølge SSB var det særlig varekonsumet som hadde svak utvikling. Veksten i 3. kvartal var på 0,4 prosent og ble i sin helhet trukket opp av økte bilkjøp.

Tjenestekonsumet økte derimot om lag som de to foregående kvartalene med en sesongjustert vekst på 0,8 prosent. Konsumet i offentlig forvaltning økte med 0,5 prosent i 3. kvartal mot 0,8 prosent i 2. kvartal.

Eksporten øker

Eksporten av varer og tjenester økte samlet sett med 0,9 prosent i 3. kvartal 2017. Eksport av tradisjonelle varer gikk opp for tredje kvartal på rad. Foreløpige tall viser fortsatt økning i eksportvolumet av olje og naturgass, samt tjenester.

Importen av tradisjonelle varer viste en liten nedgang de to siste kvartalene, mens de foreløpige tallene viser økning i tjenesteimporten. For øvrig gikk importen av store kapitalvarer som skip, fly og moduler til oljevirksomheten ned i 3. kvartal og medførte at samlet import var 1,8 prosent lavere enn i 2. kvartal, skriver SSB.

Tøffere tider i byggebransjen

Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken slår fast at fastlands-BNP holder seg oppe, men minner om at det er en tendens til svakere veksttakt fra kvartal til kvartal.

Gonsholt Hov skriver i en oppdatering at byggebransjen har bidratt positivt til BNP-veksten i en periode, men bransjen har i det siste bidratt negativt som følge av de fallende boligprisene.

Analytikeren forventer en gradvis normalisering av norsk økonomi.

Andre økonominyheter:
Flere «dødsdømte» aksjer har reist seg fra graven
Her er Jan Petter Sisseners favorittaksjer