- Norsk olje gir menneskerettighetsbrudd

FNs spesialrapportør på menneskerettigheter og miljø slakter norsk oljepolitikk etter tolv dager langt Norges-besøk.

KRITISK: FNs spesialrapportør på menneskerettigheter og miljø David Boyd mener Norge bidrar til brudd på menneskerettigheter gjennom vår petroleumsvirksomhet. Foto: Jørn Moen
KRITISK: FNs spesialrapportør på menneskerettigheter og miljø David Boyd mener Norge bidrar til brudd på menneskerettigheter gjennom vår petroleumsvirksomhet. Foto: Jørn Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

David Boyd har kartlagt menneskerettighets- og miljøforhold i Norge, og avslutter nå et tolv dager langt besøk her.

Undersøkelsene skal lede fram til en endelig rapport til FNs menneskerettighetsråd på vårparten neste år, men allerede nå har han laget en sluttoppdragserklæring som Dagbladet har fått se.

Mens statsminister Erna Solberg deltar på FN-toppmøtet i New York, får hun kraftig kritikk for sin oljepolitikk.

- Norsk paradoks

I erklæringen beskriver han det han mener er en av Norges største utfordringer og det han kaller «Det norske paradokset»:

- På den ene siden er Norge en global leder innen menneskerettigheter og miljø. Jeg har mange eksempler, som elbilsating og ren elektrisitet. Samtidig er det områder der dere henger bak. Norge forsetter å utvide olje og gassindustrien i en tid der Internasjonale Energibyrået (IEA) og alle ledende forskere er tydelige på at vi ikke kan brenne alt det vi har funnet av olje, gass og kull, og fortsatt møte målene i Paris-avtalen. Hvis vi ikke kan brenne det vi har, hva er poenget med å lete etter mer? spør David Boyd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer