- Norsk olje gir menneskerettighetsbrudd

FNs spesialrapportør på menneskerettigheter og miljø slakter norsk oljepolitikk etter tolv dager langt Norges-besøk.

<strong>KRITISK:</strong> FNs spesialrapportør på menneskerettigheter og miljø David Boyd mener Norge bidrar til brudd på menneskerettigheter gjennom vår petroleumsvirksomhet. Foto: Jørn Moen
KRITISK: FNs spesialrapportør på menneskerettigheter og miljø David Boyd mener Norge bidrar til brudd på menneskerettigheter gjennom vår petroleumsvirksomhet. Foto: Jørn Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

David Boyd har kartlagt menneskerettighets- og miljøforhold i Norge, og avslutter nå et tolv dager langt besøk her.

<strong>PÅ KLIME-TOPPMØTE:</strong> Statsminister Erna Solberg deltar nå på klimatoppmøtet i New York. Samtidig får hun klimakritikk på hjemmebane fra FN. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
PÅ KLIME-TOPPMØTE: Statsminister Erna Solberg deltar nå på klimatoppmøtet i New York. Samtidig får hun klimakritikk på hjemmebane fra FN. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer

Undersøkelsene skal lede fram til en endelig rapport til FNs menneskerettighetsråd på vårparten neste år, men allerede nå har han laget en sluttoppdragserklæring som Dagbladet har fått se.

Mens statsminister Erna Solberg deltar på FN-toppmøtet i New York, får hun kraftig kritikk for sin oljepolitikk.

- Norsk paradoks

I erklæringen beskriver han det han mener er en av Norges største utfordringer og det han kaller «Det norske paradokset»:

- På den ene siden er Norge en global leder innen menneskerettigheter og miljø. Jeg har mange eksempler, som elbilsating og ren elektrisitet. Samtidig er det områder der dere henger bak. Norge forsetter å utvide olje og gassindustrien i en tid der Internasjonale Energibyrået (IEA) og alle ledende forskere er tydelige på at vi ikke kan brenne alt det vi har funnet av olje, gass og kull, og fortsatt møte målene i Paris-avtalen. Hvis vi ikke kan brenne det vi har, hva er poenget med å lete etter mer? spør David Boyd.

Kan ikke utsettes lenger

Slutterklæringen har han i dag lagt fram for klima- og miljødepartementet.

- Jeg tror ikke jeg er den første til å påpeke dette paradokset. Men jeg tror at i 2019 er dette paradokset en av de viktigste sakene det norske samfunn må jobbe med, det kan ikke bli utsatt lenger. Det trengs en seriøs samtale om dette, sier han.

- HVORDAn våger dere: Greta Thunberg med kraftig oppgjør under åpningen av FNs Global Climate Action Summit i dag. Video: Ap Vis mer

- Menneskerettighetsbrudd

David Boyds forrige oppdrag var på Fiji der klimaflyktninger lever under kummerlige forhold etter en rekordstor tyfon. Jevnlige oversvømmelser fører kloakk ut i vannet og gjør kolera til et stort problem. Han beskriver det som fortvilende å være vitne til.

- Dette er en direkte effekt av klimaendringene, og brensel av fossile brennstoff er en av de viktigste årsakene til utslipp av klimagasser, så vi må raskt redusere dette, ikke øke det, som er den naturlige følgen av å lete etter mer, sier Boyd.

Han mener Norge bidrar til brudd på menneskerettighetene globalt, gjennom klimaendringenes katastrofale påvirkning.

- Det er ingen tvil. Nasjoner som er store petroleumsprodusenter, som Norge, bidrar til menneskerettighetsbrudd gjennom klimaendringene.

- Det er harde ord?

- Ja, men det er fakta. Og landene som har bygget økonomiene sine på fossile brennstoff, har bidratt mer enn andre. Et land som Norge som har stor rikdom, har også et stort ansvar for å gjøre mer for å løse denne store globale krisen, sier han og viser til FNs høykommisær for menneskerettigheter Michelle Bachelet som har beskrevet klimaendringer som den største trusselen mot menneskerettigheter noen gang.

- Ingen bro til framtida

Norges olje og energiminister argumenterte nylig for at norsk gass er en av årsakene til at kullforbruket globalt går ned. Men FN-rapportøren mener det ikke er et argument som holder vann lenger.

- Før ble det å bytte ut kull med gass sett på som en bru til framtida, men nå er det færre og færre som mener dette er veien å gå på. På grunn av alvoret i den globale klimakrisen, holder det ikke å gradvis redusere utslipp, vi trenger dramatiske utslippsreduksjoner, sier Boyd.

- Jeg sier ikke at Norge skal stoppe å produsere olje og gass i morgen men jeg sier at med tanke på bevismaterialet, bør det være en plan på plass for å fase ut oljen.

- Etisk spørsmål

- Hvilken forskjell gjør det om vi stopper vår produksjon, hvis det bare betyr at land som Saudi-Arabia tar over?

- Det er også et etisk spørsmål. Hvis du vet, som vi gjør, at fortsatt bruk av fossile brennstoff gir flere brudd på menneskerettighetene for de fattigste menneskene i verden. Da er det en etisk imperativ til å endre det. I tillegg er det slik at Norge alltid har gjort mer enn den lille populasjonen skulle tilsi. Jeg håper Norge vil fortsette sitt lederskap innen menneskrettigheter og miljø.

Mer kritikk

Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge har også lest erklæringen. Han påpeker at Solberg-regjeringen får mer kritikk under FN-toppmøtet-

- Erna Solberg får allerede kritikk på klimatoppmøtet i New York for ikke å stille med skjerpede klimamål. Nå kommer kritikken fra FN om at det er et paradoks at Norge fortsetter å lete etter nye fossile brensler i en klimakrise, sier Pleym, som mener det bør føre til endring.

- Den norske regjeringen må snarest stanse all leting etter ny olje og gass. FN har forstått det, nå må Norge også forstå det.

Dagbladet har forelagt Statsministerens kontor med kritikken, men får opplyst at statsministeren ikke har tid til å svare.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer