MENER NORSK KLIMAPOLITIKK ER DØDELIG: Heikki Holmås går knallhardt ut mot norsk klimapolitikk. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet.
MENER NORSK KLIMAPOLITIKK ER DØDELIG: Heikki Holmås går knallhardt ut mot norsk klimapolitikk. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet.Vis mer

- Norsk olje tar liv på Filippinene

Heikki Holmås kobler tragedien til Filippinene til Solberg-regjeringens politikk. Han etterlyser sterkere klimainnsats.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs Heikki Holmås ser en klar link mellom tyfonen på Filippinene og klimaendringene på jorda, og mener at norsk klimapolitikk er medskyldig i katastrofen som nå utspiller seg.

- Tar livet av folk
- Bildene fra Filippinene og historiene fra menneskene der burde få oss til å ta alvoret med klimaendringene innover oss. Folk dør. Da må vi på et tidspunkt se oss i speilet og si at vi er en del av problemet. Vi må la oljen ligge og la fremtidige generasjoner få bestemme hva de vil gjøre med oljen, i stedet for å pumpe den opp så fort vi kan, når vi vet at det er med på å ta livet av folk på Filippinene, sier den tidligere bistandsministeren til Dagbladet.

- Du mener det er det som skjer?

- Ja, dette er en av de viktigste erkjennelsene. Våre skyhøye klimautslipp er med på å skape klimaendringene som tar livet av folk på Filippinene. Det er bra med nødhjelp og å svise solidaritet, men vi må redusere vårt bidrag til klimautslippene drastisk. Utslippene i Norge er nesten åtte ganger så høye som utslippene fra folk på Filippinene, men det er de som må ta konsekvensene av at vi er blitt rike. Utslippene fra brenning av norskprodusert olje og gass er større enn utslippene fra hele Afrikas befolkning, påpeker Holmås.

- Du kom nettopp ut av regjering, har du ikke selv et ansvar?

- Absolutt, og jeg mener det er en kjent sak at oljepolitikken er det stedet der det var størst avstand mellom Ap og SV. Jeg er glad for at vi har klart å redusere Norges utslipp. Men poenget er ikke å fordele skyld. Problemet er at den politikken vi fører, får konsekvenser for andre mennesker.

Kritiserer politikken SV-politikeren mener statsminister Erna Solberg ikke tar innover seg klimarealitetene.

- Hun sender en ribbet miljøvernminister til klimatoppmøtet. Satsingen på fornybar energi er redusert, pengene til klima- og skogprosjektet er redusert, satsingen på vei er 18 ganger høyere enn satsingen på jernbanen, de  har droppet valgløftet om skattelettelser til energisparing i hjemmene og de gir skattelettelser til luksusbiler med store utslipp. Helt på trynet, mener Holmås.

- Trist Erna Solberg ønsker ikke å kommentere saken. Statsministerens kontor lar miljøpolitiker på Stortinget, Nikolai Astrup, svare. Han synes anklagen om at norsk klimapolitikk er skyld i tyfon-katastrofen er trist, og mener at Holmås kritiserer seg selv.

- Dette er den sterkeste kritikken av SVs åtte år i regjering som er gitt av en tidligere statsråd. SV i regjering førte en svært offensiv olje- og gasspolitikk. Jeg synes det er trist når han kobler den tragiske situasjonen på Filippinene og blander det inn i en innenrikspolitisk debatt. Nå må det norske samfunnet stille opp med hjelp, sier Astrup.

Han mener kritikken mot regjeringen er urimelig.

- Forsterker klimaforliket - Regjeringen har sagt den skal forsterke klimaforliket. Vi satser mer på jernbane enn det forrige regjering foreslo, og klima- og miljøminister Tine Sundtoft har vært svært offensiv i oppkjøringen til klimaforhandlingene. Hun signaliserer at Norge er villig til å ta større innenlands kutt og har tatt til orde for en internasjonal co2-avgift. Det er synd at Holmås forsøker å svekke den norske forhandlingsposisjonen med et slikt utspill. Nå må vi stå sammen, mener Astrup.

- Det er ikke riktig at vi kutter bevilgningene til regnskogbeskyttelse. Vi har sagt at vi vil gi inntil tre milliarder i året fram til 2020, men vi har justert budsjettet ut i fra de forventede årlige utbetalingene. Blir utbetalingene fra konto større, betaler vi inn mer. Den sittende regjeringen bevilger mer til jernbane enn forrige regjering. Men i et langstrakt land må vi også satse på vei. Bilene som kjører på veiene skal være miljøvennlige.

REDDET: Bildet fra tirsdag denne uka viser en eldre dame og en skadd mann som blir båret til et ventende fly for deretter å bli evakuert ut av Tacloban. I overkant av 2300 mennesker er bekreftet omkommet etter tyfonen Haiyan så langt. Foto: Paula Bronstein/Getty Images.
REDDET: Bildet fra tirsdag denne uka viser en eldre dame og en skadd mann som blir båret til et ventende fly for deretter å bli evakuert ut av Tacloban. I overkant av 2300 mennesker er bekreftet omkommet etter tyfonen Haiyan så langt. Foto: Paula Bronstein/Getty Images. Vis mer

- Men dere gir avgiftslette til luksusbiler som forurenser mer, og dropper Enøk-støtten?

- Vi har redusert innslagspunktet for CO2-avgift i takt med den teknologiske utviklingen. Enøk-støtten kommer, men det er urimelig å forvente at vi skal levere alt innen tre uker. Holmås får vente med å måle oss til 2017.

- Er det ikke lov å kritisere regjeringa før i 2017?

- Selvsagt tar vi imot ris og ros før den tid, men å kritisere oss nå blir litt prematurt.

Nikolai Astrup er klar på at Norge må gjøre mer for klimaet.

- Vi må strekke oss lenger. Hvis ikke Norge klarer å gjøre mer for å få ned utslippene, hvordan skal da resten av verden klare det, spør han.

KNUST: Flyfotoet fra kystbyen Tanawan viser ødeleggelsene. På et hustak har noen skrevet en bønn om hjelp. Foto: AP Photo/Wally Santana.
KNUST: Flyfotoet fra kystbyen Tanawan viser ødeleggelsene. På et hustak har noen skrevet en bønn om hjelp. Foto: AP Photo/Wally Santana. Vis mer