Norsk oljearbeider tatt som gissel i Algerie

Væpnede menn angrep Statoil-anlegg - to sikkerhetsvakter drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Angriperne som tok gislene er nå omringet av styrker fra den algirske hæren. Den franske avisa Le Monde melder at hæren nå forhandler med dem, og siterer en sikkerhetsoffiser på dette.

En ikke navngitt diplomat opplyser også til AFP at den algeriske hæren har innledet en operasjon for å frigi gislene som ble tatt til fange ved en av Statoils gassinstallasjoner i Algerie.

En nordmann skal være blant gislene, opplyser hans kone i ettermiddag.

Ringte hjem - Jeg ble oppringt av mannen min i formiddag. Han opplyste at han var blitt tatt som gissel. Jeg fikk et telefonnummer som han ba meg gi til politiet. Dette var nummeret til gisseltakerne, etter det jeg fikk vite.

Det forteller en kvinne (53) fra Østlandet til BT.

Ektemannen har jobbet på Statoils anlegg i In Aménas i Algerie siden 2009.

- Han fortalte at han var tatt, ikke noe mer. Det var noen som sto og dikterte hva han skulle si, på engelsk. Politiet skulle ringe nummeret jeg fikk av ham. Samtalen ble avsluttet etter bare noen sekunder, sier hun til avisa.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si, det er så uvirkelig. Vi har vært forberedt på at sånne ting kan skje. Vi som pårørende opplever dette som helt uvirkelig, sier 53-åringen.

Tatt som gisler AFP meldte i formiddag at «en eller flere nordmenn er kidnappet».

Ifølge algeriske kilder er to personer drept og seks såret. El Watan skriver at de to drepte er to britiske sikkerhetsvakter. Samtidig meldes det at fem ansatte er tatt som gisler.

Også en irsk statsborger er blant gislene, bekrefter irske myndigheter. Det hersket onsdag ettermiddag stor usikkerhet om hvor mange som er blitt direkte berørt av dramaet i Algerie, og hvorvidt det også er nordmenn blant dem.

Statoil har 20 ansatte på installasjonen, hvorav ti nordmenn. Installasjonen drives i samarbeid med britiske BP og algeriske Sonatrach.

Bortført i bil følge El Watan, som har snakket med et øyenvitne på stedet, ble to sikkerhetsvakter drept under angrepet.

Et titalls touareger, tungt væpnede, klarte tidlig i morges å ta seg inn i leiren hvor de bortførte bodde med en firehjulsdrevet bil. Angripernes nasjonalitet er ikke kjent.

En islamistisk opprører som deltok i gisselaksjonen på en av Statoils gassinstallasjoner i Algerie, sier angriperne kom fra nabolandet Mali.

- Al-Qaida - Vi er medlemmer av Al-Qaida i Islamsk Maghreb og vi har kommet fra nord i Mali. Vi kommer fra Khaled Abul Abbas-brigaden, ledet av Mokhtar Belmokhtar, sa han på telefon til AFP.

Nyhetsbyrået ANI i Mauretania, som har gode kilder blant islamistene i Maghreb, sier det er styrker under kommando av Mokhtar Belmokhtar, som står bak bortføringene.

Mokhtar Belmokhtar ledet i årevis krigere fra Al-Qaida i Sahara før han satte opp ei egen gruppe av islamistiske krigere seint i fjor, tilsynelatende etter en krangel med andre islamistiske ledere, ifølge ANI.