Norsk oljefartøy til Spania etter «Prestige»-ulykken

Mandag reiser det norske oljeopptaksfartøyet «Far Fosna» til Spania for å bistå med opprydding av oljeutslippene fra oljetankeren «Prestige».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Far Fosna» er stasjonert ved Mongstad Base i Lindås kommune i Hordaland. Fartøyet har en besetning på rundt ti personer.

Statens forurensningstilsyn (SFT) sender også en slepebåt, en oljeopptaker og 400 meter med havgående lenser. Utstyret tilhører Norsk oljevernforening for operatørselskap (NOFO).

Allerede i forrige uke sendte SFT 2.400 meter oljelenser til hjelp i oppryddingsarbeidet.

SFT deltar dessuten med to representanter i en EU-delegasjon som søndag dro til området der tankeren forliste, slik at Norge skal kunne ta del i erfaringene av oljevernaksjonen.

Det norske fartøyet setter kursen mot Spania mandag klokka 12. Det er beregnet å ankomme La Coruna i Spania fredag kveld.

Spanish Maritime Safety Agency (SASEMAR) ba lørdag Norge om bistand i oljevernarbeidet.

Den 26 år gamle Bahamas-registrerte oljetankeren «Prestige» kom i havsnød under en storm i Atlanterhavet onsdag i forrige uke. Norge ble to dager senere forespurt om utstyr som kunne håndtere tung olje i dårlig vær.

«Prestige» skal inneholde rundt 70.000 tonn olje. Oljetankeren sank tirsdag, rundt 250 kilometer nordvest for kysten av Spania. Mye av oljelasten er lekket ut og griser til og ødelegger dyrelivet langs nordvestkysten av Spania.

(NTB)