Norsk oppdrettsgigant saksøker miljøvernaktivist

Den norskeide oppdrettsgiganten Cermaq varsler i kveld at den vil saksøke den kjente miljøvernaktivisten Don Staniford og hans organisasjon for æreskrenkelser.

Saksøker: Konsernsjef Geir Isaksen og den norske stalig eide oppdrettsgiganten Cermaq varsler i kveld søksmål mot miljøvernaktivisten Don Staniford og hans organisasjon. 
Foto Knut Falch / SCANPIX
Saksøker: Konsernsjef Geir Isaksen og den norske stalig eide oppdrettsgiganten Cermaq varsler i kveld søksmål mot miljøvernaktivisten Don Staniford og hans organisasjon. Foto Knut Falch / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken er en planlagt oppstart av en internasjonal kampanje, der oppdrettsindustrien sammenliknes med tobakksindustrien. Det gjennomgående slagordet er «Salmon Farming Kills» - Oppdrettsindustrien dreper.

Kampanjen er særlig rettet mot Norge og norskeid oppdrett, i og med at det stalig eide Cermaq og det John Fredriksen-deleide Marine Harvest dominerer verdens oppdrettsnæring.

Kampanjen har laget bilder av et utall sigarettpakker, hvor slagordet går igjen i ulike varianter, designet som vanlige sigarettpakkers advarsler mot kreft.

Krevde offentlig beklagelse Dagbladet er kjent med at organisasjonen bak kampanjen, The Global Alliance Against Industrial Aquaculture (GAAIA), og kampanjeleder Don Staniford, en internasjonalt kjent miljøvernaktivist, for få dager siden ble truet med søksmål av Cermaqs advokat.

Staniford fikk kort varsel til å trekke kampanjen og komme med en offentlig beklagelse. Denne ble nylig avvist blankt.

I kveld sendte Cermaqs datterselskap i Canada, Mainstream Canada, så ut en pressemelding der det varsles at selskapet nå har innledet de første rettslige skritt mot Staniford.

Påstandene fra Staniford er «et direkte angrep på Mainstream Canada og moderselskapet Cermaqs omdømme som et ansvarlig selskap, hvis fremste mål er å drive oppdrett av fisk på en miljømesig, sosial og økonomisk bærekraftigf måte,» står det i pressemeldingen.

- Oppdrettsindustrien er kreft Selskapet gjengir selv flere av sigarettpaknings-bildene i kampanjen, med norsk flagg og påskriften "Norwegian Owned", og slagord som:

Blir saksøkt:   Den amerikanske fiskeoppdrettsmotstanderen Don Staniford. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Blir saksøkt: Den amerikanske fiskeoppdrettsmotstanderen Don Staniford. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

«Salmon Farming is Poison»
«Salmon Farming Kills Communities»
«Salmon Farms are CANCER»
«Salmon Farming Seriously Damages Health»
«Salmon Farming Kills Around The World»

- Injurierende angrep - Enkelte aktivister i British Columbia har i mange år angrepet næringen med
usanne og misledende påstander.

- Å sammenlikne fiskeoppdrett med kreft er en fornærmelse overfor alle våre
medarbeidere og er i tillegg respektløst overfor de som lider av kreft, sier Lise Bergan, informasjonsdirektør i
Cermaq.

Organisasjonen saksøkes for injurierende, usanne og misvisende påstander.

I et intervju med Dagbladet i kveld, viser Staniford ingen tegn til bekymring, tvert i mot. På Dagbladets spørsmål om sammenlikningen med tobakksindustrien er useriøs, svarer den internasjonalt kjente miljøvernaktivisten, som blant annet har samarbeidet med norske miljøvernorganisasjoner i kampanjene mot norsk oppdrett:

Tar gjerne en rettssak - Hvis drepingen av arbeidere, sjøpattedyr, baby-villlaks og hele samfunn som er avhengig av sunn vill-laks ikke er en seriøs sak, hvilken sak er da seriøs? Lakseoppdrett dreper som røyking og kan ødelegge økosystemer, vill-laks og mennesker, sier Staniford, og mener organisasjonen har vitenskapelig støtte for flere av sine påstander.

Han anmoder den norske regjeringen om å slutte med lakseoppdrett.

- Er målet ditt å møte og avsløre Cermaq i retten?

Norsk oppdrettsgigant saksøker miljøvernaktivist

- Vi ser fram til å åpne den boksen med ormer som den norske oppdrettsindusrien i realiteten er. Den norske regjeringen har en hel gravlund av sykdomsherjede skjeletter bortgjemt på Cermaqs toalett, sier Staniford.

Han legger til at en rettssak er en billig pris å betale, hvis belønningen er at Cermaq trekker seg ut av Canada.

Les Cermaqs norske pressemelding her.

Norsk oppdrettsgigant saksøker miljøvernaktivist