Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk oppdrettsnæring blir slaktet i ny dokumentar

Full av feil, mener næringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dokumentarfilmen «Farmed Salmon Exposed» går til frontalangrep på norsk oppdrettsindustri, og mener å avdekke miljøskadene etter norskeid fiskeoppdrett over hele verden.

Det er den kanadiske organisasjonen Pure Salmon som nå starter opp en verdensomspennende kampanje mot norske fiskeprodusenter, skriver TV 2-nyhetene.

Dokumentarfilmen har åpen visning fredag 13. november i Oslo og mandag 16. november i Bergen. Også i Skottland, Chile, Canada og Irland vil filmen forsøke å vekke oppsikt.

- Aggressivt
- Vi har sett betydelige problemer knyttet til lakseoppdrett i Chile og i Canada. Og norske firmaer opptrer veldig aggressivt i disse landene. Derfor viser vi nå denne filmen i Norge, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til TV 2.

Øverst i denne saken kan du se traileren til filmen. Der blir vi fortalt at de norske oppdrettsgigantene Marine Harvest og statseide Cermaq er ansvarlig for miljøskader, samfunnsøkonomiske og kulturelle problemer over hele verden.

- Vi er blitt informert om at filmen vises, og jeg regner med at vi får sett den i Bergen på mandag, sier kommunikasjonsdirektør Jørgen Christiansen i Marine Harvest til Dagbladet.

- Blir dere som aktør konfrontert i filmen?

- Nei, vi har ikke fått lov til å svare, sier Christiansen og ler.

- Selvopptatt
- Pure Salmon har drevet kampanje mot oppdrettsnæringen i mange år, og har aldri vært interessert i annet enn sine egne meninger.

- Jeg har til gode å få høre at de kommer med noe nyttig, sier Christiansen, som hevder at organisasjonen aldri har vært interessert i en seriøs og faglig diskusjon med næringen.

- AGGRESIVT: — Vi har sett betydelige problemer knyttet til lakseoppdrett i Chile og i Canada. Og norske firmaer opptrer veldig aggressivt i disse landene, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- AGGRESIVT: — Vi har sett betydelige problemer knyttet til lakseoppdrett i Chile og i Canada. Og norske firmaer opptrer veldig aggressivt i disse landene, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er vanskelig å forstå deres motiver. I motsetning til miljøvernere er det ingen ting de er for, de er bare mot. De miljøvernorganisasjonene vi er i dialog med har alltid et positivt mål med arbeidet sitt.

- Pure Salmon bruker metoder som er på siden av det man er vant med fra seriøse miljøvernorganisasjoner i Norge. De har et veldig uklart forhold til fakta, sier han.

Christiansen forteller til Dagbladet at både styreformann og konsernsjef har stilt opp i møter med organisasjonen.

- Vi er åpne om de utfordringene vi har og mener det er viktig å lytte til kritikere, men vi ser ikke hvilket bidrag Pure Salmon kan komme med.

- Uriktige påstander
Jørgen Christiansen i Marine Harvest mener oppdrettsaktivistene kommer med påstander som er uriktige.

- Et godt eksempel er klippet fra Chile, der de har lagt skylden på norsk oppdrettsnæring. Oppdrettsnæringen i Chile ble opprettet av chilenerne på 1980-tallet.

- Norsk næring kjøpte seg inn i Chile i år 2000, og vi var de første som reagerte på forholdene. Vi har også de første som gjorde noe for å bedre situasjonen. Vi kan sikkert ta selvkritikk for å ha reagert for sent i Chile, men vi reagerte før resten av næringen.

Han mener det blir feil å framstille det som at næringen i Chile er opprettet og drevet av nordmenn.

Den sterke veksten i norsk oppdrettsnæring i år er blant annet en følge av at store deler av laksenæringen i Chile er slått ut av sykdom.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media