TRUET USA OG SØR-KOREA:  Like etter midnatt norsk tid truet Nord-Korea USA og Sør-Korea med atomangrep hvis de gjennomfører en planlagt militærøvelse. Den norske organisasjonen Nei til atomvåpen, mener man bør se alvorlig på truslene. Foto: EPA / NTB Scanpix
TRUET USA OG SØR-KOREA: Like etter midnatt norsk tid truet Nord-Korea USA og Sør-Korea med atomangrep hvis de gjennomfører en planlagt militærøvelse. Den norske organisasjonen Nei til atomvåpen, mener man bør se alvorlig på truslene. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer

Norsk organisasjon om bombe-trusselen fra Nord-Korea: - Skal bare et uhell til før noe går galt

Uansett om Kim Jong-un poserer eller ikke, mener organisasjonen Nei til atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like etter midnatt norsk tid truet Nord-Korea USA og Sør-Korea med atomangrep hvis de gjennomfører en planlagt militærøvelse.

Selv kalte nord-koreanerne angrepet for et forebyggende atomangrep, og ble formidlet i en uttalse fra Nord-Koreas nasjonale forsvarskommisjon.

- Må ta det alvorlig Den norske organisasjonen Nei til atomvåpen tar trusselen alvorlig, selv om man har hørt lignende uttalelser fra det nord-koreanske regimet og Kim Jong-un mange ganger før.

- Vi må ta det alvorlig, uavhengig om man mener regimet poserer internt eller ikke. Retorikken eksalerer, den kjernefysiske kapasiteten eskalerer, og det skal bare et uhell til før noe går galt. Derfor er også retorikk viktig, sier daglig leder Frode Ersfjord til Dagbladet natt til mandag.

Da nyheten sprakk, begynte organisasjonen han leder og overvåke situasjonen nøye. Ersfjord mener de siste truslene føyer seg inn i en lang rekke av uttalelser han kaller et «nord-koreansk spill».

Bruker atomvåpen til forhandlinger - Det vi vet om Nord-Korea i slike situasjoner, er at de har brukt trusselen om atomvåpen og sitt kjernefysiske program som en inngangsport til forhandlinger med resten av verden, sier Nei til atomvåpen-lederen.

Og forhandle med Nord-Korea, er slik Ersfjord ser det, den eneste måten å få bukt med atomtrusselen fra det lukkede landet.

- Det aller viktigste i denne saken er diplomatiske løsninger. Man må forsøke å roe ned situasjonen ved å inkludere Nord-Koreas i det internasjonale samfunnet, sier Ersfjord, og legger til.

- Det internasjonale atomenergibyrået trenger adgang til Nord-Korea, spesielt for å kunne måle mengden med kjernefysisk materiale, som også kan komme på avveie. Utenforskap vil bare forsterke trusselen for mer sofistikerte våpensystemer, og også muligheten for våpengradert materiale på avveie.

- Hav av flammer Trusselen fra Nord-Korea kommer bare dager etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-un beordret at landets atomvåpen-arsenal skulle være klar til bruk «til en hver tid» som et svar på nye FN-sanksjoner.

 - INKLUDER NORD-KOREA:  Frode Ersfjord, leder av Nei til atomvåpen, mener man må inkludere Nord-Korea i verdenssamfunnet for å få bukt med atomtrusselen fra diktaturet. Foto: Nei til atomvåpen
- INKLUDER NORD-KOREA: Frode Ersfjord, leder av Nei til atomvåpen, mener man må inkludere Nord-Korea i verdenssamfunnet for å få bukt med atomtrusselen fra diktaturet. Foto: Nei til atomvåpen Vis mer

I uttalelsen het det ifølge AFP at angepet ville «vise klart til de som er ivrige etter aggresjon og krig, militærmakten til Nord-Korea»:

«Hvis vi trykker på knappene for å utslette fiendene akkurat nå, vil alle basene som provoserer bli redusert til et hav av flammer og aske på et øyeblikk», het det videre.

- Man kan selvsagt ikke forhandle med grunnlag i trusler, men samtidig må man komme til løsninger som kjøler ned situasjonen, sier Ersfjord.