Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk overlege: - Uetisk å holde Ariel Sharon i live

Mener Sharon hadde fått lov til å dø om han ble behandlet i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Her i Norge ville det vært naturlig å akseptere det faktum at Sharon er uopprettelig skadet, og at han bør få lov til å dø en naturlig død, framfor kunstig livsforlengelse uten utsikt til bedring.

Ordene tilhører Morten Horn, som er overlege ved nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Ullevål.

- Det hadde i så fall vært fullt ut i tråd med både norsk lov (Pasientrettighetsloven), etiske regler for norske leger og medisinsk praksis, fortsetter han.

- Ikke koma Som Dagbladet omtalte tidligere i dag, svever Ariel Sharon nå mellom liv og død på Tel Hashomer-sykehuset i Tel Aviv. Da Sharon fikk et kraftig hjerneslag i januar 4. januar 2006, falt han i koma. Flere medier - inkludert Dagbladet - har skrevet at 85-åringen aldri har våknet siden, og at den tidligere israelske statsminsteren i morgen dermed vil ha ligget totalt åtte år i koma.

Dette er imidlertid feil, påpeker Horn.

Han understreke at han bare kjenner Sharons sak gjennom beskrivelser gitt i mediene. Horn er likefullt opptatt av å skille mellom koma og tilstanden PVS, som betegner en såkalt «persistent vegetativ status» - eller en vedvarende vegetativ tilstand.

• Koma:  - Koma er en form for dyp - og patologisk - søvn, enten på grunn av sykdom eller hjerneskade eller på grunn av medikamenter eller giftstoffer. De aller, aller fleste som faller i koma vil enten dø, eller så vil de våkne i løpet av timer, dager eller få uker. Det er svært uvanlig at en komatilstand varer lenger enn det - og de fleste pasienter med langvarig koma som omtales i mediene, er ikke komatøse, men i en PVS, forklarer Horn. 

Etter hvert vil også pasienten våkne. Så og si alle komapasienter som ikke dør i akuttfasen gjør det, påpeker overlegen. Det er imidletid ikke gitt at de da fullt ut er seg selv, om hjernefunksjonene er intakte, eller om de har fått varige eller forbigående mèn av sykdommen som forårsaket koma.

- Noen pasienter våkner og er relativt raskt helt normale igjen, mens andre har mer eller mindre alvorlige nevrologiske skader, som lammelser, språkvansker eller personlighetsendringer. En ganske liten gruppe pasienter våkner av koma, men gjenvinner ikke bevisstheten - det er i det vi kaller PVS, sier Horn.

Persistent vegetativ tilstand: - Disse pasientene er altså våkne, men man ser ingen tegn til at de er bevisste: De viser ingen viljestyrte bevegelser, de reagerer ikke systematisk på stimuli, gir ingen kontakt, kommuniserer ikke. De kan imidlertid puste, holde sirkulasjonen oppe, mage-tarm-systemet fungerer. Dette er de vegetative funksjonene - de som holder kroppens maskineri i gang, uten at bevisstheten og personligheten er med, forklarer Horn.

Ifølge Horn har Sharon våknet fra koma for lenge siden, men er altså i en PVS-tilstand.

KRITISK: Overlege Morten Horn mener det er uetisk at Arie Sharon, etter åtte år i PVS og i en alder av 85 år, blir intensivt behandlet med kirurgiske inngrep og antibiotika. Foto: Privat
KRITISK: Overlege Morten Horn mener det er uetisk at Arie Sharon, etter åtte år i PVS og i en alder av 85 år, blir intensivt behandlet med kirurgiske inngrep og antibiotika. Foto: Privat Vis mer

- Når en person har vært i en vegetativ tilstand så lenge som Sharon, i mer enn tre måneder, kalles tilstanden permanent eller vedvarende vegetativ. Det er ingen mulighet for at en slik pasient skal gjenvinne bevisstheten, det vil si gjenvinne evnen til å være et tenkende, agerende, kommuniserende menneske. Det er aldri noe som 100 prosent  i medisinen, men i praksis sier vi likevel «ingen», fortsetter Horn.

- Uetisk Den tidligere israelske statsministeren vil derfor aldri bli bedre enn han er i dag, ifølge Horn.

Israelske og amerikanske eksperter sa riktignok i januar i fjor at de hadde påvist «signifikant hjernevirksomhet» hos ham da han under en MRI-skanning ble vist bilder av sin familie.

Nevrologene som undersøkte ham var overrasket, men understreket at resultatet av MR-undersøkelsen var svake og måtte tolkes varsomt.

Horn mener disse funnene ikke må ilegges for stor vekt.

- Det er vitenskapelig interessant, men dette er fortsatt svært usikker forskning som vi ikke vet hvordan vi skal tolke, eller hva det egentlig betyr med tanke på Sharons indre liv. Det vi imidlertid vet er at det - så langt - ikke har vært et første tegn på at en PVS-pasient var i ferd med å bedres, og det gir heller ingen -  med  dagens teknologi - mulighet til å kommunisere med pasienten.

Han fortsetter:

- Det er etisk betenkelig at Sharon har vært holdt i live på kunstig vis gjennom alle disse åtte årene. Alt da han ble syk, 77 år gammel, ble det raskt klart - altså etter et halvår eller så - at han var hjerneskadet og i en PVS der han aldri ville gjenvinne bevisstheten. Det at han fortsatt, etter åtte år i PVS og i en alder av 85 år, blir intensivt behandlet med kirurgiske inngrep og antibiotika, er uetisk i mine øyne, og etter norske standarder.
 
- Viktig også i Norge Også for oss i Norge er det viktig å være klar over skillet mellom en komatilstand og PVS, ifølge nevrologen:

- Det kan være vanskelig å takle, både for pårørende og helsepersonell, at komapasienten våkner, slår øynene opp, og så viser det seg dessverre at pasienten har en uopprettelig hjerneskade og ikke kan gjenvinne bevisstheten. Dette er vanskelige situasjoner, som stiller store krav til kommunikasjonen mellom helsepersonell og pårørende. Målet må være at behandlingen vi gir pasienten skal være nyttig, for pasienten, og ikke bidra til hensiktsløs forlengelse av en plagsom dødsprosess, sier han.

SVEVER MELLOM LIV OG DØD: Ariel Sharon svever mellom liv og død på Tel Hashomer-sykehuset i Tel Aviv. Det hadde han ikke gjort i Norge, ifølge norsk overlege. Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet.
SVEVER MELLOM LIV OG DØD: Ariel Sharon svever mellom liv og død på Tel Hashomer-sykehuset i Tel Aviv. Det hadde han ikke gjort i Norge, ifølge norsk overlege. Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet. Vis mer