Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk-pakistanere vil stenge grensa

Vil ha mer restriktiv innvandringspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens det for ti år siden var høyresiden som ville stenge grensene slik at vi heller «kunne ta våre på våre egne», er det nå flere og flere profilerte norskpakistanske politikere som argumenterer på samme måten.

- Det som er viktig er at vi må ta vare på de som er her fra før. Det er så vidt vi klarer å ta vare på våre egne eldre, sier senterpartipolitikeren Danny Ghazanfar til Dagbladet.no.

- Nok flyktninger 

Ghazanfar er Senterpartiets mest profilerte innvandrerpolitiker, og sto på andreplass på partiets stortingsliste i Oslo 2005. I dag sitter han i styret til Oslo Senterparti.

Nå ønsker han å stenge grensen for flyktninger og asylsøkere.

- Det er klart at vi må holde de internasjonale forpliktelsene, men det er nå på tide å bremse. Norge har tatt i mot nok flyktninger, nå må vi prøve å ta vare på de som allerede er her, sier Ghazanfar.

Han vil nå jobbe for at Senterpartiet går inn for en mer restriktiv asyl- og flyktningspolitikk.

- Regjeringen er for snill, sier Ghazanfar.

MOT EU-MEDLEMSKAP:- Senterpartiet er jo i mot EU-medlemskap. Og det å være i mot EU-medlemskap, er jo å være i mot at hele verden skal flytte inn til Norge, sier senterpartipolitiker Danny Ghazanfar til Dagbladet.no. Foto: ROBERT S. EIK
MOT EU-MEDLEMSKAP:- Senterpartiet er jo i mot EU-medlemskap. Og det å være i mot EU-medlemskap, er jo å være i mot at hele verden skal flytte inn til Norge, sier senterpartipolitiker Danny Ghazanfar til Dagbladet.no. Foto: ROBERT S. EIK Vis mer

Mot EU

Han er også skeptisk til den liberale politikken når det gjelder arbeidsinnvandring. Ifølge den polske ambassaden befinner det seg mellom 100 000 og 200 000 polske arbeidere i Norge. Til sammenligning bor det 28 200 norskpakistanere i landet.

- Senterpartiet er jo i mot EU-medlemskap. Og det å være i mot EU-medlemskap er jo å være i mot at hele verden skal flytte inn til Norge. Så lenge vi har såpass høy arbeidsledighet blant innvandrerne bør vi ikke ta i mot flere fra utlandet, sier Ghazanfar.

- Ser ikke forskjellen

Drammenspolitikeren Yousuf Gilani (Ap) mener at det er flere og flere blant minoritetsbefolkningen som støtter Ghazanfar sitt syn.

- Det er spesielt mange blant andregenerasjonsinnvandrerne som deler Ghazanfars syn, sier Gilani. Han mener at grunnen er kriminaliteten mange av de nye innvandringsgruppene står for.

- Mannen i gata ser ikke forskjell på norskpakistanere og andre grupper, sier Gilani.  Resultatet blir at norskpakistanerne blir enda mer stigmatisert, tror Gilani.

- Vi må tørre å være mer restrektive. Vi må kunne håndtere de som allerede er her, sier Gilani.

image: Norsk-pakistanere vil stenge grensa

Forstår bekymringen

Men det er en gruppe verken Chanzanfar eller Gilani ønsker å stenge grensen for: deres pakistanske slektninger og andre som ønsker familiegjenforening.

- Reglene for familiegjenforening er alt for strengte i Norge i dag. Man bør ha rett til å kunne få slektninger på besøk, sier Gilani.

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Saera T. Khan, sier at hun forstår bekymringen mange norskpakistanere deler. Hun har hørt den mange ganger.

- Rett på beskyttelse

- Jeg vet at mange norskpakistanere mener dette. Det som er alvorlig er hvis legitimiteten til asylinstituttet blir svekket. Man må gi de som har rett til beskyttelse, beskyttelse, og heller få hivd ut de illegale innvandrerne, sier Khan. Hun mener det likevel er feil å stenge grensene for nye innvandrergrupper.

- Vi må ikke sette grupper opp mot hverandre. Da ville jo ikke de som er her nå vært her. De lovlige asylsøkerne har også rett på beskyttelse og gode muligheter til å bli integrert, sier Khan. Hun mener også det er viktig å ikke blande sammen asyl- og innvandringsdebatten.

- Vi må ikke mikse kampen om å få et mer inkluderende samfunn og kampen om å beholde asylinstituttet. Det er det bare Fremskrittspartiet som tjener på, sier Khan.

MER RESTRIKTIVE:- Vi må tørre å være mer restriktive. Vi må kunne håndtere de som allerede er her, sier Ap-politiker Yousuf Gilani.
VIL HIVE UT ILLEGALE INNVANDRERE:- Man må gi de som har rett til beskyttelse, beskyttelse, og heller få hivd ut de illegale innvandrerne, sier Ap-politiker Saera T. Khan til Dagbladet.no.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media