FLERE INNESPERRET: En rakett treffer et mål nord på Gazastripen tirsdag. Seks norsk-palestinere kommer seg ikke ut av Gaza, men Utenriksdepartementet jobber for å få dem ut. Foto: AFP/SCANPIX
FLERE INNESPERRET: En rakett treffer et mål nord på Gazastripen tirsdag. Seks norsk-palestinere kommer seg ikke ut av Gaza, men Utenriksdepartementet jobber for å få dem ut. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

Norsk-palestinere fremdeles innesperret i Gaza

En familie på fem og en kvinne håpet på å komme ut i morges, men må være minst ett døgn til i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet.no): Utenriksdepartementet har i lengre tid jobbet for å få ut seks norsk-palestinere fra Gaza, men maktet ikke dette i dag på grunn av den svært labile situasjonen i krigsherjede Gaza.
 
- Det skytes mye raketter fra nord, og det er vanskelig å bevege seg i det området. Men vi prøver igjen i morgen, og får dem ut hvis det lar seg gjøre, sier Tor Wennesland, sjefen ved det norske representasjonskontoret i de palestinske selvstyreområdene, til Dagbladet.no.
 
I tillegg til de seks personene som hadde håpet å komme ut i dag, har representasjonskontoret fått meldinger om at det kan befinne seg nok en familie i Gaza. Disse opplysningene sjekkes nå opp.
 
En mann med norsk statsborgerskap ønsker inntil videre å avvente situasjonen, der han befinner seg i Gaza. Han ønsker ikke å forlate sin kone, som venter på å få behandling en søknad om oppholdstillatelse i Norge.
 
- Hittil i år har vi tatt ut over 200 personer fra Gaza. Norge er blant dem som har tatt ut flest personer i år, forteller Wennesland.
 
Det er en komplisert prosess å få ut personer fra hermetisk lukkede Gaza. Den norske ambassaden i Tel Aviv og representasjonskontoret jobber sammen — og må få med seg både palestinske og israelske myndigheter for å få ut borgerne.
 
Hvis UD klarer å få ut norsk-palestinerne, vil de bli hentet av to norske diplomater og fraktet til Jordan, hvor de flys hjem.