Norsk panserstyrke mot etnisk rensing i Kosovo

Sju-åtte norske pansrede kjøretøyer seg klar til å dra til Mitrovica for å stoppe opptøyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen er noe roligere enn i går, sier sjefen for de norske KFOR-soldatene i Kosovo.

- Det er noe roligere enn i går kveld, men fortsatt spent. Jeg tror ikke vi er ferdig med urolighetene, sier oberst Nils Hanheide, sjef for den norske Kosovo-styrken.

Hva synes da Hanheide om at den norske styrken skal trekkes ut i juli?

- Det er en politisk beslutning. Men det vil være behov for en internasjonal styrke i Kosovo i mange år framover. Problemene i Kosovo de siste dagene skyldes ikke at KFOR ikke har gjort jobben sin. De skyldes albansk rasisme, sier han.

Panser mot etnisk rensing

Det er fredag ettermiddag i 17-tiden, mørket begynner å komme. Men det blir ingen rolig helg for de rundt 500 norske soldatene i Kosovo.

Åtte soldater i hver av de pansrede Sisu-vognene, blant dem en del jenter, laster inn store mengder utstyr og skarpe våpen for å kunne rykke ut med de pansrede kjøretøyene dersom KFORs øverstkommanderende i Kosovo ber om det. I tillegg til soldatenes AG3 geværer er Sisu-vognene oppsatt med flere maskingeværer. Nye meldinger om uro i den etniske splittede byen Mitrovica utløste den norske beredskapen.

De norske soldatene er KFORs og NATOs utrykningsstyrke i Kosovo. De settes inn der det trengs mest. Noen ganger må det gå raskt. Den norske leiren i Lebane, rundt 20 kilometer fra Pristina, syder av aktivitet. Svette soldater kommer av vakt og laster ut sitt eget utstyr, blant annet høye, kraftige skjold til beskyttelse i konfrontasjoner med aggressive demonstranter.

Flasker, stein og bensinbomber

- Det var veldig spesielt og ganske skremmende. Men vi løste oppdraget som vi skulle, forteller menig Robin Danielsen (20) fra Kristiansund.

Han sto i første rekke med skjold for å trenge tilbake en rasende albansk mengde på rundt 3.000 personer som onsdag ettermiddag og kveld ville inn i den serbiske landsbyen Caglica. En albaner ble drept da han forsøkte å trenge gjennom den norske sperringen ved å kjøre igjennom i stor fart.

- Det haglet med stein, flasker og molotovcocktailer, sier han. Vi reddet en god del menneskeliv ved at vi fikk stoppet dem. Men de gikk løs på oss med alt de hadde. Noe slikt har jeg aldri opplevd før, sier Danielsen.

I en spesiell episode måtte de norske soldatene også rykke inn i den albanske menneskemengden for å hente ut svenske soldater i en Sisu som ble angrepet av mobben og satt i brann med bensinbomber.

Ikke slutt

Torsdag kveld, dagen etter at en albaner ble skutt og drept, kom en menneskemengde på rundt 1.000 tilbake til ny konfrontasjon i Caglica. I den opphissede situasjonen trillet en albaner i folkemengden en håndgranat under sperringen til de norske soldatene. Den gikk ikke av, ellers kunne flere soldater blitt drept og hardt såret.

For å drive mengden tilbake, skjøt norske soldater igjen med skarpt, og to albanere ble truffet i benet. Etter det trakk mengden seg unna.

- Jeg er redd for at albanerne vil forsøke å forfølge «suksessen» de har hatt de siste dagene. Hvis de ikke stoppes kontant, vil de fortsette på samme måte, sier Hanheide.

I byen Oblic er serberne rett og slett drevet ut de siste dagene. Den eneste ortodokse kirken er brent ned, et sted mellom 25 og 50 bolighus er brent ned og ingen serbere er tilbake. De norske KFOR-soldatene brukte natt til fredag til å sikre at ingen flere serbere i Oblic ble drept mens de evakuerte.

Andre militære kilder sier at de tror de nærmeste to-tre dagene blir svært viktige. De frykter at albanske ekstremister som organiserer fordrivelsen av serbere, vil forsøke å utnytte situasjonen før de britiske og øvrige forsterkningene kommer fram.

UROLIG:</B> Flere norske soldate fikk lettere skader i sammenstøt med demonstranter i uka som gikk. Torsdag skjøt og drepte en norsk soldat en albansk demonstrant i nødverge.
OLA SOLDAT: Rundt 400 norske soldater befinner seg i Kosovo.
PANSERKJØRETØYER:</B> Pansrede sisu-vogner står i beredskap for helgen.