Norsk pariserhjul til Paris til jul

KONGEPARKEN (Dagbladet): Paris kommune trengte et godt pariserhjul til nyttårsnatta. Hjulet skal gå folketomt rundt og rundt som en roterende kunstutstilling. Kresne som de er, måtte franskmennene til Ålgård utenfor Stavanger for å finne ett som var bra nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi i Lunds Tivoli hadde ett med de riktige målene, og dermed var saken klar, forteller Håkon Lund. Hjulet skal settes opp ved Triumfbuen på Champs Élysée og skal snurre tusenåret inn.

Ikke for folk

Hjulet ikke skal brukes på vanlig vis. Det skal nemlig ikke ha folk om bord.

- Paris kommune har engasjert fire franske kunstnere som har laget to spesialbestilte arbeider hver. Kunstverkene skal monteres på pariserhjulet, og så skal det kjøres i fire timer på nyttårsnatta som et roterende kunstgalleri, forteller Lund.

Ingeniører, fjellklatrere, mekanikere og kunstnere har siden i sommer jobbet med å klargjøre alt til avreisen 18. desember.

Opp og ned igjen

Forberedelsene foregår i Kongeparken ved Stavanger. Da Dagbladet var innom, holdt to franske fjellklatrere på med å montere kunsten. Dette er en generalprøve. Alt skal demonteres før transporten starter.

- En grunn til at de valgte oss, er at dette hjulet, som er 25 meter høyt, kan pakkes ned og fraktes på en trailer.

Håkon Lund skal ikke selv til Paris for å hilse det nye millenniet velkommen, men to ansatte ved tivoliet skal være med som teknikere.

- Det var vel ikke så vanskelig å få noen til å ta den jobben?

- Nei, det skal jeg love deg. Ikke bare får de feire nyttår i Paris, de tjener til og med gode penger på det, humrer Håkon Lund.

STOLT EIER: Håkon Lund er stolt av at franskmennene falt for hans pariserhjul.