Norsk pasient måtte fjerne lunge fordi antibiotika ikke virket

Nå slår legene alarm og advarer mot at bakterier vil få herje fritt i framtida.

TILBAKE FØR KRIGEN:  Før andre verdenskrig døde ti prosent av norske barn av infeksjon før fylte fem år. Dette bildet er tatt på et sjukehus i Kashmiri i India i mars i år. Der får apotekerne provisjon for å selge antibiotika, som pasientene kan hente reseptfritt. Foto: Dar Yasin / AP Photo / NTB Scanpix
TILBAKE FØR KRIGEN: Før andre verdenskrig døde ti prosent av norske barn av infeksjon før fylte fem år. Dette bildet er tatt på et sjukehus i Kashmiri i India i mars i år. Der får apotekerne provisjon for å selge antibiotika, som pasientene kan hente reseptfritt. Foto: Dar Yasin / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Verdens helseorganisasjon (WHO) anser antibiotikaresistens som et av vår tids største globale helsetrusler. Bare i EU dør 25 000 mennesker hvert år fordi de har resistente bakterier i kroppen - som ikke biter på antibiotika.

Resistente bakterier kan oppstå når en bakterie utsettes for antibiotika. For å unngå å bli drept endrer bakteriene sitt arvemateriale (DNA).

- Vi er oppriktig redde. Dette betyr at vi ikke vil kunne behandle med antibiotika lenger. Verste scenario er at flere personer vil dø av infeksjonssykdommer igjen, sier Ulf R. Dahle, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Flere mener også at antibiotikabruken i Norge burde reduseres med en tredjedel.

Oppsiktsvekkende India-funn Før andre verdenskrig døde ti prosent av norske barn av infeksjon før fylte fem år. I en artikkel i nyeste nummer av «Tidsskrift for den norske legeforening» skriver Dahle og kolleger at de er bekymret for at vi igjen skal få lignende tilstander i Norge.

- Det vil ikke være lett å akseptere dette dersom vi skulle få samme utfordringer. Totalresistente bakerier har helsevesenet ingenting å stille opp mot.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer