Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk påtalemyndighet vil ta over etterforskningen av French-saken

Vil at French skal overføres til Norge.

SONET SAMMEN: Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French, fotografert på cella i Sentralfengselet i Kisangani i 2011. Moland døde sommeren 2013. Arkivfoto: Tore Bergsaker
SONET SAMMEN: Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French, fotografert på cella i Sentralfengselet i Kisangani i 2011. Moland døde sommeren 2013. Arkivfoto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Norsk påtalemyndighet er villig til å overta etterforskningen av straffesaken mot French, sier førstestatsadvokat Kjerstin Kvande til Dagbladet.

I går ble det kjent at Joshua French er tiltalt for drap på sin tidligere medfange Tjostolv Moland.

Vil ha overføring til Norge Men nå vil altså norsk påtalemyndighet overta etterforskningen.

- Det er forutsettes i så fall at French overføres hit og at norsk påtalemyndighet får tilgang til relevant etterforskningsmateriale fra Kongo, sier Kvande.

- Hvordan vil en slik etterforskning foregå?

- Den må da gjennomføres på en fullstendig og samvittighetsfull måte. En vil blant annet gå gjennom materialet kongoleserne har, det norske materialet og foreta nye avhør av French, sier Kvande.

Videresendt til Kongo Førstestatsadvokaten sier dette ble spilt inn til Utenriksdepartementet for omtrent en måned siden.

- Utspillet fra Riksadvokaten er videresendt til kongolesiske myndigheter som en note fra Utenriksdepartementet for noen uker siden, men det er ennå ikke kommet noen respons derfra, sier UDs pressetalsmann Svein Michelsen til Dagbladet.

Situasjonen er ikke endret av at French nå er tiltalt av kongoleserne.

- Vårt tilbud om å overta står ved lag, sier Kvande.

Frenchs advokat Hans Marius Graasvold mener drapstiltalen er grunnløs.

- Vi er forundret, for å si det forsiktig, over at de kan ha gjort noen funn som kan gi grunnlag for en tiltale når Kripos deltok i den samme undersøkelsen og utelukket at det kan være noen slike funn. Her er det snakk om funn som ikke lar seg forene med Kripos' rapporter, sier Graasvold til Dagbladet.

Kripos ønsker i dag ikke å uttale seg om rapportene eller arbeidet de har gjort. De henviser alle spørsmål til Riksadvokaten, som altså ønsker at etterforskningen skal tas over av norsk påtalemyndighet.