Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Norsk pensjon gir meg sjåfør, kokk, gartner, sykepleier og tjenere»

Ap-politiker Aslam Ahsan (65) er redd for å bli gammel i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Selv om det medisinske og økonomiske forholdet er bedre her, har eldre mennesker det bedre sosialt i Pakistan enn i Norge. I Pakistan forblir de en del av samfunnet og blir tatt vare på, respektert og høyt verdsatt av familien, sier Aslam Ahsan. Han mener eldre mennesker blir isolert i Norge.


- I Norge blir eldre mennesker parkert bort i institusjoner. I Pakistan lever de et aktivt liv og er deltakere i det sosiale og kulturelle liv. Dermed visner de ikke like fort bort, sier Ahsan til Dagbladet.no.

- Privilegert

Selv er Ahsan 65 år gammel, og ser for seg at han skal pensjonere seg innen par år. Da kommer han til å bo i ett av de tre husene han har bygd på landsbygda i Pakistan, eller huset han har i Islamabad. Ahsan har bodd i Norge siden 1971, og har brukt mye av pengene til å tilrettelegge for sitt eget alderdomsprosjekt.


- Jeg er privilegert som kan leve i Pakistan med norsk pensjon. Med de inntektene jeg får kan jeg ansette sjåfør, kokk, sykepleier, gartner og tjenere i huset, sier Ahsan.
 

Livredd

Ap-politikeren er forskrekket over hvordan gamle mennesker blir behandlet i Norge. Han krever nå at regjeringen gjennomfører en eldrereform slik at man bruke mer av oljepengene på de eldre.

- Jeg er livredd for å bli parkert bort i en institusjon i Norge. Gjennom mange års arbeid har jeg sett hvordan eldre mennesker i Norge blir ensomme og overlatt til seg selv, sier Ahsan, som mener Norge må forlate institusjonstankegangen.

- HIT SKAL JEG FLYTTE: Aslam Ahsan har tre hus og en bolig i Pakistan. Der skal han bo når han pensjonerer seg. Foto: TRULS BREKKE
- HIT SKAL JEG FLYTTE: Aslam Ahsan har tre hus og en bolig i Pakistan. Der skal han bo når han pensjonerer seg. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

- Institusjonene må ikke være boarena for eldre mennesker. Der får de teknisk pleie, men hva med det sosiale og det medmenneskelige som man i høyeste grad har behov for i siste fase av livet, sier Ahsan.

Han mener at mange eldre blir satt på tung medikasjon fordi man ikke har bemanning nok til å følge opp de eldre.

HVPU-reform for eldre

- Man må få en mer individuell tilpasset omsorg slik at eldre fortsatt kan være deltaker i det sosiale og kulturelle liv. Norge bør ha lært av HVPU-reformen der man forlater institusjonene og heller ser på tilbud om gruppeboliger og små boenheter i nærmiljøet, sier Ahsan.

- Som pakistaner har jeg lært mye av å bo i Norge. Men det er også ting som Norge kunne lært av Pakistan. I en globalisert verden bør man også kunne rette blikket ut fra Norge, sier Ahsan.

Han peker at man i for eksempel Danmark ikke har den samme sykehjemsmoddellen som i Norge - der har alle eldre egne boenheter og får individuell tilpassning.

Fengsel for eldre

I boken «Regnbønnen» forteller Ahsan om sjokket med norske helseinstitusjoner:

«Norsk pensjon gir meg sjåfør, kokk, gartner, sykepleier og tjenere»

«Det var nytt for meg at det under Guds himmel fantes mennesker som var overlatt til sin egen ensomhet på denne måten. Uten barn og andre slektninger rundt seg i den mest smertefulle livsfasen av alle, sluttfasen, før døden. Dette var ikke noe «hjem», det var snarere et fengsel for gamle mennesker - dødens forværelse. Det var ubegripelig at den andre kvinnen, som jo hadde både mann og barn, måtte ligge og visne ensom bare for å vente på døden.»

- Senere har jeg fått mer forståelse for hvordan man behandler eldre i Norge og jeg har forstått at den norske familiestrukturen er annerledes enn den i Pakistan. Likevel mener jeg det må gå an å stille spørsmålstegn med hvordan eldre blir stuet bort her i landet, sier Ahsan. Selv vil han aldri orket å bli boende på et norsk sykehjem.

- Meg skal ingen få stuet bort, slår Ahsan fast.

Grunnet rasisme, personlig sjikane og utilbørlig oppførsel av mange debattanter, ser Dagbladet.no seg dessverre nødt til å stenge for ytterligere kommentarer.

NORGE KAN LÆRE AV PAKISTAN:- Som pakistaner har jeg lært mye av å bo i Norge. Men det er også ting som Norge kunne lært av Pakistan. Blant annet når det gjelder måten man behandler eldre på, sier Aslam Ahsan til Dagbladet.no.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling