ARRESTERT: Den 48-årige piloten identifiseres med navn og bilde i amerikanske medier. Foto: Politiet.
ARRESTERT: Den 48-årige piloten identifiseres med navn og bilde i amerikanske medier. Foto: Politiet.Vis mer

Norsk pilot (48) promille-tatt rett før «take-off» i USA

Skulle føre passasjerfly til New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rett før American Eagle-flyet skulle ta av fra flyplassen i Minneapolis-St. Paul i Minnesota i USA, kom flere polititjenestemenn inn i flyet for å promilleteste den 48-årige norske piloten.

Piloten omtales nå av flere amerikanske medier med fullt navn og bilde, etter at han blåste rødt i alkometret.

Varslet av passasjer - En av sikkerhetsvaktene på flyplassen var overbevisst at det luktet alkohol av piloten da han passerte i dag morges. Han varslet politiet på flyplassen og piloten måtte blåse i et alkometer. Det indikerte at piloten var i alkoholpåvirket tilstand, og han ble tatt med til  for en utvidet test og blodprøve, sier Patrik Hogan, pressetalsmann for Minneapolis-St. Paul internasjonale flyplass.

Arrestert Han ble arrestert klokken 06.30 fredag morgen lokal tid da han var i gang med sjekkrutinene før han skulle fly American Eagle-flyet til LaGuardia-flyplassen i New York.

- Vi mistenkte han for å være i alkoholpåvirket tilstand, og foretok en arrestestasjon før noen av passasjerene kom om bord i flyet, sier Hogan til nyhetsbyrået AP.

- Piloten har blitt permittert med umiddelbar virkning, og vil være det så lenge etterforskningen pågår, sier Matt Miller, pressetalsmann for American Airlines som bruker American Eagle som operatør på kortere innenriksflyruter i USA. Sammen med politiet vil de gjøre en intern etterforskning av hendelsen.

- Etter at piloten hadde avgitt blodprøve på sykehuset, ble han overlevert til flyplasspolitiet. Der vil han ha samtaler med politiet og representanter for flyselskapet i påvente av en tiltale, sier pressetalsmann Patrik Hogan og legger til at nordmannen er innstilt på å samarbeide med politiet.

North Carolina Den norske 48-årige pilotenkan bli funnet skyldig hvis han har hatt en blodpromille på 0,04 prosent eller høyere. Han kan også bli funnet skyldig hvis det er mindre enn åtte timer siden han inntok alkoholen før han satte seg bak spakene i flyet.

Rundt 10.000 piloter blir hvert år testet for bruk av alkohol og narkotika. Statistikken viser at rundt et dusin av disse bryter reglene hvert år.