Norsk pilot i 3.100 kilometer i timen

I et fly lånt av det russiske forsvaret skal André Eilertsen (31) fra Askim ha nådd en hastighet på 3.100 kilometer i timen i 90.000 fots høyde. Dermed blir han trolig første nordmann i luftfartens rekordbøker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Flygingen er den høyeste og raskeste gjort av en norsk pilot noensinne. Det er første gang en sivil pilot flyr så høyt og så fort. Nå er jeg drithappy, men mørbanket. Det var utrolig heftig. Den ultimate flytur, sier Eilertsen til NTB.

I Norge er 31-åringen best kjent som helikopterpilot for P4 og Radio 1. I dag er han ansatt i som trafikkreporter i NRK P1.

- Vi har planlagt denne turen i over ett år. Her hjemme er det kun kona mi som har kjent til planene. Det er kun to maskiner som er i stand til å gjennomføre en slik flytur. Den ene hadde vi ikke tilgang til, siden den fremdeles er i bruk av det amerikanske flyvåpenet. Derfor måtte det bli en litt sliten russisk Mig-25 Foxbat, som har stått og rustet ned i en hangar siden 1970-tallet.

Den ekstreme flyturen ble foretatt fra en nedlagt militær flybase på grensen til Sibir. I tillegg til Eilertsen var den erfarne russiske testpiloten Aleksandr «Sasha» Pavlov med på den vel 40 minutter lange turen.

(NTB)