Norsk pilot i flydrama

Den tidligere jagerflygeren Morten Andreassen (58) ble hjelpeløst vitne til at to dansker styrtet og omkom på Jylland i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under formasjonstrening med veteranfly i går ettermiddag styrtet et dansk Harvard-fly fra 2. verdenskrig rett i bakken. Morten Andreassen var sammen med danskene oppe i lufta, og var vitne til styrten.

Det danske propellflyet skulle ta en sving på 180 grader, men da dundret maskinen i bakken. Både piloten og passasjeren omkom.

Vil opp igjen

Morten Andreassen (58) fra Lier i Buskerud var i lufta, i nærheten av det danske flyet som styrtet.

Han har vært vitne til ulykker før, men har aldri har vært så nær et annet fly som har styrtet. Piloten forklarte seg i går kveld for Den sivile havarikommisjonen på Karup flybase på Jylland, og var preget av den stygge ulykken.

-  Jeg har fått tilbud om psykolog å snakke med, men det er jeg ikke interessert i. Helst ville jeg kommet opp i et fly igjen så snart som mulig, men det fikk jeg ikke lov til, sier Andreassen til Drammens Tidende i dag.

Andreassen møtte de to danskene som omkom for første gang noen timer før treningen i går.

200 meters høyde

FRA KRIGEN: Morten Andreassen fløy et North American Harvard propellfly, under formasjonstreningen i Danmark. Illustration Lance Russwurm, © 1998 Labusch Skywear
FRA KRIGEN: Morten Andreassen fløy et North American Harvard propellfly, under formasjonstreningen i Danmark. Illustration Lance Russwurm, © 1998 Labusch Skywear Vis mer

Pilotene var oppe for å trene før et stort flystevne på Karup, som arrangeres i dag.

På tross av den tragiske styrten, har arrangørene avgjort at stevnet går som planlagt.

-  Flyet styrtet like etter take-off, og falt ned på basens område. Det kan ha vært en teknisk feil som forårsaket styrten, men det blir det opp til Den sivile havarikommisjonen å vurdere, sier kaptein Morten Jensen i Flygertaktisk Kommando til Dagbladet.

Flyene var i rundt 200 meters høyde da det danske flyet foretok den fatale svingmanøveren.

TO OMKOM: Morten Andreassen (58) trente formasjonsflygning på flybasen Karup på Jylland da to dansker plutselig styrtet og omkom. Lier-mannen forklarte seg i går for Den sivile havarikommisjonen.