«Norsk» pizza vekker oppsikt

En dansk mat-influenser får både ris og ros i sosiale medier etter at han delte en ny «oppskrift» med sine 42 000 følgere.

Den danske matinfluenseren @BoarderlessPizza har fått det til å renne over for nordmenn etter at han laget en «norsk» pizza med brunost og fårikål. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det blir muligens riktigere å skrive «pizza» med anførselstegn, da oppfinnelsene har svært lite å gjøre med det opprinnelige utgangspunktet fra Italia.

Norge og norske mattradisjoner er representert i en ny video, og mottakelsen varierer.

- Jeg hadde opprinnelig et ønske om å lage smalahove-pizza, men det viste seg vanskelig å oppdrive i Danmark, humrer danske Allan H. Olsen på telefon overfor Dagbladet.

Kål og brunost

Instagram-brukeren «Borderless_pizza» deler det han selv beskriver som «bisarre» pizzaer. Brukeren forsøker å lage pizzaer basert på tradisjonsrik mat fra alle verdens 198 land.

- Det hele startet i hyggelig lag med venner rundt sommerstider i år. Da fikk jeg ideen om å dele prosjektet på sosiale medier, forteller Allan.

En belgisk pizza består eksempelvis av en bunn lagd av pommes frites og topping av blåskjell. Svenskene må til sammenlikning ta til takke med fyll av nasjonalstoltheten surströmming.

Om nordmenn går seirende ut overfor svenskene, kan med rette diskuteres. Norges utgave består av en deig basert på knuste norske fattigmannskaker, mens sausen i all hovedsak er rømmegrøt.

For å gjøre vondt verre, har kokken valgt «fårikål» - fåret er imidlertid erstattet med svin - og smeltet, revet brunost har fått æren av å være prikken over i-en.

- Blokkerer deg

Innlegget har i skrivende stund fått over 1500 likerklikk, og engasjementet over den mildt sagt (u)tradisjonelle pizzaen ser ikke ut til å gi seg i kommentarfeltet på Instagram.

- Jeg blokkerer deg etter dette, skriver en bruker, åpenbart sarkastisk.

- Så, liker ikke Norge du eller, skriver en annen spørrende.

Ord blir nærmest fattige for flere av brukerne, og en profil hevder, åpenbart ironisk, at den danske kunstneren har startet en krig mot nordmenn.

- Som nordmann er jeg krenket, tordner en Instagram-bruker.

Til tross for at flesteparten raser mot dansken, betrakter enkelte resultatet med positivitet.

- En gjemt juvel i nordisk gastronomi, påstår en.

- Håper dere har selvironi

Allan tydeliggjør at humor og underholdning er førsteprioritet i det han beskriver som et «matprosjekt». Smak og visuelle aspekter blir heller sekundært.

DANSKEN: Pizza-mannen, Allan H. Olsen, var på ferie i Norge i år, og vil dra tilbake til neste år. Han understreker samtidig at han ikke har noe personlig imot sine nordlige naboer. Foto: Privat
DANSKEN: Pizza-mannen, Allan H. Olsen, var på ferie i Norge i år, og vil dra tilbake til neste år. Han understreker samtidig at han ikke har noe personlig imot sine nordlige naboer. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har et ordentlig godt forhold til Norge, og derfor turte jeg også å tulle - nettopp fordi Norge og Danmark er gode venner.

Dansken vedgår likevel at det er enkelte norske gastronomiske nasjonalskatter som han ikke ville gjort storhandel av igjen:

- Brunost var ikke særlig godt. Jeg håper dere har litt selvironi, spøker han.

Selvkritikk

Pizza-influenseren, som beskriver seg som «en vanlig familiemann» fra Danmark, er åpen om at kreasjonene bare tjener humorrettede formål.

Det skal heller ikke stå på selvinnsikten- og kritikken. Etter hver oppskrift rangerer han resultatet, og Norge kan i bestefall klassifiseres som spisbart.

Selv gir han oppfinnelsen en score på tre av ti.