Norsk polfarer truet i jungelen

«Dere er ikke ønsket i området. Fortsetter dere, er det på egen risiko», stod det i notatet til Cecilie Skog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Polfareren og fjellklatreren Cecilie Skog var på vei opp sitt sjuende av verdens høyeste fjell på øya New Guinea i Indonesia, og hadde slått leir i jungelen i innlandet da en av bærerne fikk stukket til seg et brev.

«Dere er ikke ønsket i området. Vi vil ikke ha verken utlendinger eller indonesere, og fortsetter dere gjør dere det på egen risiko. Det går ikke å forhandle med ord eller dollar.»

Brevet var undertegnet den lokale geriljaen, Free West Papua Movement.

Den erfarne fjellklatreren og polfareren valgte å avbryte ekspedisjonen og sitter nå fast i den indonesiske jungelen på Vest-Papua.

- Vi så på ansiktene til bærerne at de var preget av alvoret. De ville ikke gå videre, og nekter å forlate området, sier Skog til Dagbladet.no.

Cecilie Skog hadde sammen med turkamerat Bjørn Sekkesæter og bærere gått tre dager gjennom jungelen før de nådde fram til landsbyen Ilaga, omgitt av jungel kontrollert av indonesisk gerilja. Herfra skulle de tatt seg videre opp til toppen av Carstensz pyramide.

Men alt gikk ikke som de hadde ventet.

Fikk trusselbrev

DRAMATISK:  Her, på vestsiden av øya New Guinea, sitter Cecilie Skog fast i landsbyen Ilaga. Hun er ikke sikker på når hun får hjelp. Foto: Google Earth/Agnete Brun
DRAMATISK: Her, på vestsiden av øya New Guinea, sitter Cecilie Skog fast i landsbyen Ilaga. Hun er ikke sikker på når hun får hjelp. Foto: Google Earth/Agnete Brun Vis mer

Etter å ha forlatt landsbyen tok reisefølget seg mellom fire og fem kilometer inn i jungelen før de slo leir. Det var her Skog fikk trusselbrevet, og ble nødt til å bryte leiren og dra tilbake til Ilaga.

De innfødte som dagen før hadde møtt følget med jubel og klapping, var nå stille og engstelige.

Usikkert når hjelpen kommer

De lokale lederne i landsbyen hadde i forkant godkjent at Skog og følget fikk passere, og mente konfliktsituasjonen med geriljaen var under kontroll.

Ilaga har en flyplass, men dårlige værforhold har vanskeliggjort forholdene, og det er høyst usikkert når Skog kan få transport ut av området.

Landsbyen er omgitt av jungel, kontrollert av geriljaen. Landsbyboerne sier et fly er ventet i morgen tidlig, men Skog er skeptisk. Nå har ikke hun ikke annet valg enn å bli sittende til hjelp kommer.

- Vi tror vi er trygge i landsbyen. Vi må bare tro på at det kommer et fly i morgen. Hadde de villet ta oss, hadde de nok gjort det allerede.

Ekspedisjonen avlyst

Bestigningen av fjelltoppen Carstensz pyramide er Cecile Skogs sjuende og siste fjell i den såkalte Seven Summit-gruppa, som omfatter de høyeste fjellene på hvert kontinent i verden.

Nå har hun avlyst denne ekspedisjonen.

- Vi har hatt en fantastisk tur gjennom jungelen, og vi gledet oss veldig. Vi hadde søkt om alle tillatelser flere måneder i forkant, men så gikk det ikke, sier hun til Dagbladet.no.

- Her er det jungelens lov som gjelder.

Skog blogger jevnlig fra sine ekspedisjoner, men er nå i et område uten internett, og med seg har hun bare en satelitttelefon.

Men hun fortviler ikke. Dersom hun kommer seg ut av den indonesiske jungelen i løpet av morgendagen, vil hun på søndag ta turen til Australia.

Fremdeles håp

De sju toppene er egentlig åtte, slik at Skog fremdeles kan nå sitt mål om å ha besteget sju av de høyeste toppene i verden, dersom hun klatrer opp Mount Kosciuszko i New South Wales i Australia. Den er nemlig på forfatteren Richard Bass\' liste over store topper.

Om hun klarer det, vil hun gå inn på en svært eksklusiv liste. Så langt er det bare 189 mennesker som har taklet sju av de åtte.