Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk politi: - Vi har merket oss framgangsmåten

Følger kriminelle miljøer i Norge nøye etter helikopterranet i Sverige.

HADDE HELIKOPTERPILOT: Svensk politi ser ut til å ha blitt tatt på senga av at ranerne kom fra lufta, og norsk politi merker seg framgangsmåten med interesse.
HADDE HELIKOPTERPILOT: Svensk politi ser ut til å ha blitt tatt på senga av at ranerne kom fra lufta, og norsk politi merker seg framgangsmåten med interesse. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Organiserte kriminelle med kapasitet til å uskadeliggjøre politiets helikopter mens de flyr sitt eget og raner mange titalls millioner kroner via taket på bygninger, er ikke et drømmescenario heller for politiet på norsk side av svenskegrensa.

- Vi konstaterer hva som har skjedd i Sverige i dag, og har merket oss ranernes framgangsmåte. Vi følger nøye med på situasjonen i Norge, sier Einar Aas, leder ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Han er svært varsom med å si noe om hva slags informasjon norsk politi sitter på om miljøer som kan tenkes å utføre så organiserte og ressurskrevende ran, og vil ikke kommentere om norsk eller svensk politi har fått forvarsler om at noe var i gjære.

- Vi på seksjon for organisert kriminalitet har generelt et nært samarbeid med våre nordiske kolleger, men utover det kan jeg ikke si noe om denne spesifikke saken, sier Aas.

Etterforskningslederen i Nokas-saken, Ernst Rossebø ved Rogaland politidistrikt, merker seg at ranerne i Sverige i dag satte politiets helikopter ut av spill i forkant.

- Dette ranet må ha blitt begått av personer med god kompetanse. Det er tydelig at de har brukt god tid på planlegging, trolig har de vært på spaning og kanskje også trent på gjennomføringen, sier Rossebø til NTB.

Stille siden Nokas
Selv om ingenting har vært like spektakulært som dagens ran utenfor Stockholm, har svenskene de siste åra måttet håndtere en rekke kommandoraid-lignende ran, der gjerningsmennene har vært tungt bevæpnet, tatt i bruk sprengstoff og opptrådt brutalt.  Mange har kommet seg unna med større bytter.

Politiet har også klart å gripe inn i Nokas-lignende ran, som da tungt bevæpnet politi fra den svenske beredskapstroppen, delvis forkledd som håndverkere, ventet på ranerne da de prøvde å slå til mot en verdisentral i Umeå i mai i år. Det i motsetning til dagens verdisentralraid, der politiet ser ut til å ha blitt tatt helt på senga.

Men i Norge  har det ikke vært noen større ran av verken banker, verditransporter eller pengesentraler siden det mislykkede Aker Brygge-ranet i 2005, og ingen som har nærmet seg alvorligheten i Nokas-ranet året før. Mye av bakgrunnen var at den massive  Nokas-etterforskningen i praksis pulveriserte det norske ransmiljøet og fengslet de mest sentrale skikkelsene.

Advarte offentlig om påskeran
Men faren for et nytt tilslag også her til lands har flere ganger kommet til overflaten, særlig i tilknytning til utenlandske kriminelle miljøer som har slått rot i Norge og Sverige.

I 2007 ble det kjent at en serbisk mafiaboss hadde reist rundt på Vestlandet året før, ifølge Kripos for å forberede væpnede ran utført av mannens ransliga, som i månedene i forveien trolig hadde slått til flere steder i Sverige.

Etter dette har oslopolitiets ranseksperter blant annet avbrutt en påstått planlegging av et pengetransportran, i regi av minst to kjente menn fra det «gamle» ransmiljøet. Ved minst én anledning har også svært synlig bevæpnet politi eskortert en pengetransport, trolig etter informasjon om et nært forestående tilslag.

Så seint som i april i år gikk politiet også til det uvanlige skrittet å gå offentlig ut med at beredskapen var økt i forbindelse med det som skulle være et stort bankran som var planlagt i påsken.

- Den siste tiden har vi mottatt informasjon at det er bevegelser i det grovere ransmiljøet i Norge. Vi har informasjon om at ting kan være under oppseiling i dette miljøet, sa etterforskningsleder Reidar Bruusgaard i Kripos den gang.

Det er Kripos som har ansvaret for ransmiljøene på nasjonalt plan og for å koordinere etterretning fra utenlandske samarbeidspartnere. Ingen der ville i formiddag kommentere det ferske helikopterranet eller statusen til miljøer med ranskapasitet i Norge i dag.

- Vi ønsker å la svenskene utføre sin etterforskning, uten at vi skal synse noe om saken utover det, sier informasjonsrådgiver Leiv-Rune Gully i Kripos til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media