Norsk politi anmeldt for kidnapping

Han var etterlyst for narkotikaforbrytelser i Norge. Derfor rømte 34-åringen til Cuba. Nå er norsk politi anmeldt for å ha kidnappet ham på Cuba. Politiets problem er at mannen ikke har norsk, men kanadisk pass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen, som etter bortføringen er dømt til tre års fengsel, har anmeldt politiet i Stavanger for frihetsberøvelse, ulovlig pågripelse og grov uforstand i tjenesten.

- Dette er en meget spesiell sak. Det er første gang jeg som advokat har hørt om en sak hvor norsk politi har kidnappet utenlandske statsborgere, sier advokat John Christian Elden, som er 34-åringens advokat.

Eldens klient har anmeldt politiet i Stavanger til Det særskilte etterforskningsorganet (SEFO), og krever de ansvarlige straffet for det han kaller kidnapping.
I januar utferdiget politiinspektør Anne Kroken pågripelsesbegjæring og utleveringsbegjæring. Mannen var etterlyst og utpekt for å være en av hovedmennene i den store ecstasysaken i Stavanger.

34-åringen ble kort tid etter pågrepet av revolusjonspolitiet på Cuba, og 1. februar ble mannen hentet av norsk politi.

Ikke norsk

Politiets problem er at mannen ikke er norsk statsborger. Noe advokat Elden mener det er grunn til å tro at politiet var klar over.
- Først sendte norsk politi ut krav om pågripelse og utlevering av norsk statsborger. En uke seinere var det en norsk/kanadisk statsborger som ble krevd utlevert. Da politiet signerte papirer på Cuba for å få mannen utlevert, het det igjen at 34-åringen var borger med norsk nasjonalitet, sier advokat John Christian Elden.

I anmeldelsen hevder mannen at han aldri har hatt andre statsborgerskap enn sitt kanadiske.

Deportert

Siden Norge ikke har utleveringsavtale med Cuba, fikk norske myndigheter ikke noen kjennelse fra en kubansk domstol om at den etterlyste 34-åringen skulle utleveres.

- Jeg ble deportert som uønsket. En deportasjon forutsetter at jeg skal sendes til hjemlandet mitt, noe som ikke skjedde, forklarer 34-åringen, som fortsatt sitter i varetekt i Norge.

- Norsk politi pågrep meg på kubansk jord og nektet meg kontakt med kanadiske myndigheter før jeg var i norsk fengsel, sier mannen.
Han er nå dømt til tre års fengsel for narkotikaforbrytelser. En dom som er anket og skal opp til ny behandling i Gulating lagmannsrett.