Norsk politi bevæpner seg sjelden i kniv-situasjoner

- Norsk praksis skiller seg veldig fra praksisen i USA, sier leder for operativ seksjon i Politihøgskolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Norsk praksis skiller seg veldig fra praksisen i USA. Norsk praksis skiller seg fra de aller fleste land i verden når det kommer til væpna oppdrag hos politiet. Som et av få land i verden er norsk politi ubevæpnet og tradisjonelt veldig restriktive når det kommer til bruk av skytevåpen, sier leder for operativ seksjon Per Olaf Torkildsen ved Politihøgskolen.

Torkildsen leder utdanningen av politikvinner- og menn som kan bistå i væpnede oppdrag og andre ekstreme situasjoner i norsk politi.

Knivmann skutt av politiet i USA St. Louis-politiet i USA friga i dag en video som viser situasjonen der 25 år gamle Kajieme Powell blir skutt av politiet. Bakgrunnen er de siste ukers opptøyer i Ferguson og politiets begrunnelse for å frigi videoen er at de ønsker å vise arbeidshverdagen deres.

Torkildsen uttaler seg på generelt grunnlag om hvordan norsk politi skal håndtere lignende situasjoner.

I politiets video kan man se Powell, som i forkant av hendelsen skal ha stjålet energidrikker og muffins fra en lokal butikk, gå hvileløst rundt med kniv før en politibil med to betjenter ankommer stedet. På politiets anmodninger om å legge fra seg kniven, velger Powell i stedet å nærme seg politiet mens han roper «skyt meg». Politimennene svarer med å åpne ild, og Powell faller til bakken. Powell døde senere av skadene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer