Norsk politi bevæpner seg sjelden i kniv-situasjoner

- Norsk praksis skiller seg veldig fra praksisen i USA, sier leder for operativ seksjon i Politihøgskolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Norsk praksis skiller seg veldig fra praksisen i USA. Norsk praksis skiller seg fra de aller fleste land i verden når det kommer til væpna oppdrag hos politiet. Som et av få land i verden er norsk politi ubevæpnet og tradisjonelt veldig restriktive når det kommer til bruk av skytevåpen, sier leder for operativ seksjon Per Olaf Torkildsen ved Politihøgskolen.

Torkildsen leder utdanningen av politikvinner- og menn som kan bistå i væpnede oppdrag og andre ekstreme situasjoner i norsk politi.

Knivmann skutt av politiet i USA St. Louis-politiet i USA friga i dag en video som viser situasjonen der 25 år gamle Kajieme Powell blir skutt av politiet. Bakgrunnen er de siste ukers opptøyer i Ferguson og politiets begrunnelse for å frigi videoen er at de ønsker å vise arbeidshverdagen deres.

Torkildsen uttaler seg på generelt grunnlag om hvordan norsk politi skal håndtere lignende situasjoner.

I politiets video kan man se Powell, som i forkant av hendelsen skal ha stjålet energidrikker og muffins fra en lokal butikk, gå hvileløst rundt med kniv før en politibil med to betjenter ankommer stedet. På politiets anmodninger om å legge fra seg kniven, velger Powell i stedet å nærme seg politiet mens han roper «skyt meg». Politimennene svarer med å åpne ild, og Powell faller til bakken. Powell døde senere av skadene.

- Det blir nesten umulig for norsk politi å kommentere en hendelse i USA fordi det er så mange forhold rundt en sånn situasjon som man ikke kjenner til. Selv om jeg hadde sett videoen inneholder ikke den alt jeg trenger å vite. Vi kjenner lite til denne mannens historikk med bruk av kniv, hans vilje og evne til å bruke den. Vi har blant annet heller ikke fullstendig oversikt over omgivelsene eller publikum som kan være i et farlig område, sier han.

Ikke våpen i knivsituasjoner - Kniv-meldinger i Norge er i grenseland når det gjelder bevæpning hos politiet. At det er sett en kniv er ikke nok til å bevæpne seg. Det må være noe mer. Det kan for eksempel være om gjerningsmannen har en historikk med bruk av kniv, at det trues på en måte som går ut over sikkerheten til tjenestepersonene eller at sikkerheten til publikum er i fare, sier Torkildsen, som sier han personlig motstander av generell bevæpning i Politi-Norge.

- Så langt er jeg motstander selv om jeg kan forstå argumentene til de som er for fast bevæpning.

På Politihøgskolen trener de i utgangspunktet på å løse knivepisoder ubevæpnet.

- Vi trener veldig mye på taktikker som går på å overmanne personer med kniv uten å bruke skytevåpen. Vi trener på helt andre metoder for å løse situasjonene, sier han.

I Norge er det et strengt bevæpningshierarki. Det er en politisjef som skal beordre bevæpning, det er ikke noe patruljen på stedet avgjør. Ideelt skal man heller bruke andre maktmidler som teleskopbatong eller pepperspray for å løse situasjonen, sier han.

«Stå i ro! Legg fra deg kniven!» Torkildsen sier alt avhenger av den enkelte situasjonen og man holder seg om mulig på avstand, gir muntlige pålegg og forsøker annen for for kommunikasjon. Hvis situasjonen er akutt og gjerningsmannen raskt nærmer seg publikum eller tjenstemenn må man handle.

- Først blir det gitt et pålegg og muntlig advarsel om at vedkommende skal slippe kniven. En advarsel kan være: - «Dette er bevæpnet politi. Stå i ro! Legg fra deg kniven! Stå i ro - eller jeg skyter!»

- Dersom vedkommende ikke etterkommer advarselen skal det, om mulig, avfyres et varselskudd. Deretter kan det komme skudd mot personen.

- Avhengig av situasjonen og hvis det er mulig skal skuddet avfyres mot personens fot eller bein. Målet er alltid å gjøre minst mulig skade. Dersom politiet for eksempel ikke har rømningsveier og trusselen er høy er det mer tenkelig at skudd blir avfyrt mot personen hvor man er sikker på å treffe, sier han.

Han legger til at i en knivsituasjon skal ikke tjenestepersonene som skal foreta pågripelsen normalt ha våpen trukket. Det er bare i veien. De kan være bevæpnet, men med våpen i hylster. Sikring fra kollega med våpen kan være en fordel. Trusselen avgjør det, sier Torkildsen.

Ny øvingslokaler Han understreker at alle situasjoner er foreksjellige og vurderes ulikt.

- Utfordringen i politimannen og kvinnens yrke er at man skal trene og være forberedt på alle mulige scenarier, sier han.

I dag ble det klart at Politihøgskolen skal ta i bruk Rygge som øvingssenter i opplæringen av norsk politi sin Utrykningsenhet (UEH). I kjølvannet av 22. juli 2011 bestemte Regjeringen å øke antallet fra cirka 800 til cirka 1200 på landsbasis innen sommeren neste år.

Hvert politidistrikt har en egen utrykningsenhet som skal bistå ved spesielle situasjoner som for eksempel skarpe oppdrag eller terrorhandlinger. Disse kommer i tillegg til oslopolitiets Beredskapstropp som også skal bistå nasjonalt ved mer ekstreme situasjoner.

TRENER OPERATIVE POLITIMENN: Politiinspektør Per Olaf Torkildsen leder operativ seksjon på Politihøgskolen. Her forklarer han hvordan norsk politi skal håndtere situasjoner i møte med knivmenn. Foto: Politihøgskolen
TRENER OPERATIVE POLITIMENN: Politiinspektør Per Olaf Torkildsen leder operativ seksjon på Politihøgskolen. Her forklarer han hvordan norsk politi skal håndtere situasjoner i møte med knivmenn. Foto: Politihøgskolen Vis mer