Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norsk politi deltok i opprullingen

Tre algeriere terrortatt med norsk hjelp i Italia i dag .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Politiets sikkerhetstjeneste i Norge var mer involvert i pågripelsen av de tre terrormistenkte algerierne i dag enn tidligere antatt. Tidligere uttalte PST til Dagbladet.no at de kjente til at de mistenkte terroristene, Yamine Bouhrama, Khaled Serai og Mohamed Larbi har bodd i Norge.

Men ifølge nyhetsbyrået Reuters samarbeidet norsk politi med italienske etterforskere i saken.

- Vi kan hverken bekrefte eller avkrefte dette, i hvert fall ikke foreløpig, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST til Dagbladet.no.

Men overfor NTB sier han følgende:

- PST har et nært samarbeid med sikkerhetstjenestene i de andre nordiske landene, og vi samarbeider med sikkerhetstjenester i enkelte andre europeiske land.

Ikke overrasket terrorekspert

Hverken PST eller terrorekspert Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) lar seg overraske over at personer i Norge har bånd til terrorgrupper.

Det var i dag tidlig det ble kjent at italiensk politi har pågrepet tre algeriere, mistenkt for å være tilknyttet den militante islamistgruppa «Bønn og kamp», som angivelig har tette bånd til Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida.

TATT: Tre terrormistenkte med tilknytning til Norge er arrestert i Italia. Politiets sikkerhetstjeneste og norsk politi skal i følge Reuters ha bistått pågripelsene. Bildet viser medlemmer av den italienske spesialpolitienheten mot terror. Foto: Scanpix
TATT: Tre terrormistenkte med tilknytning til Norge er arrestert i Italia. Politiets sikkerhetstjeneste og norsk politi skal i følge Reuters ha bistått pågripelsene. Bildet viser medlemmer av den italienske spesialpolitienheten mot terror. Foto: Scanpix Vis mer

En kilde i det italienske politiet sier til Reuters at de tre var «potensielt operative» og klare til å utføre en terroraksjon. Imidlertid ble verken våpen eller eksplosiver beslaglagt i forbindelse med pågripelsen.

Italia ikke målet

Italia er en nær alliert av USA i Irak-krigen, og landet har mottatt flere trusler via internett som har utgitt seg for å være fra islamistiske militante grupper. Til tross for dette mener en kilde i italienske myndigheter at et eventuelt angrep fra de tre algerierne ikke ville ha vært myntet på Italia.

- Det ville ikke ha skjedd i Italia, sier kilden til nyhetsbyrået.

Avlyttingsopptak av de tre før arrestasjonen viser algerierne som snakker om angrep mot «vantro» og anskaffelse av eksplosiver.

Bouhrama er mistenkt for å være hovedkontaktpersonen ut mot den internasjonale terrororganisasjonen. Han skal ha blitt overvåket i mer enn to år. Det er uklart hvor lenge norske PST har vært involvert i saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!