PÅGREPET: Mannen ble pågrepet i Bosnia i 2014, mistenkt for dobbeltdrap. Nå har norsk politi tatt over saken. Video: ATVBL Vis mer

Norsk politi dro til Bosnia for å etterforske dobbeltdrap: - Uforståelig ressursbruk

Politiet prioriterer det fire år gamle dobbeltdrapet i Bosnia høyt. Nå har de fått tilsendt en rekke beslag fra utlandet i saken mot den norske statsborgeren.

Etterforskningen i saken hvor en norske statsborger i 40-åra er siktet for å ha drept to personer med et titall skudd på en kaffebar i Bosnia sommeren 2014, pågår fremdeles for fullt. Det bekrefter politijurist Hans-Petter Aasen hos Sør-Øst politidistrikt overfor Dagbladet.

Den siktede mannen ble i september 2015 frikjent for dobbeltdrapet i bosnisk tingrett. Men frifinnelsen ble seinere opphevet av det bosniske rettsvesenet. Saken ble i mai formelt overtatt av norsk politi. Siden den gang har det pågått et omfattende arbeid både i Norge og utlandet.

- Arbeidet er tidkrevende, men dette er en prioritert sak hos politiet. Norsk politi har vært i Bosnia, hvor det er foretatt etterforskningsskritt i samarbeid med lokalt politi. Vi har innledet et godt samarbeid med bosnisk politi, sier Aasen.

Store ressurser i bruk

Han forteller at etterforskningen fremdeles er i en tidlig fase, siden Norge først i vår tok over saken. Den siktede mannen sitter for tida fengslet i Norge etter å ha blitt dømt for flere år med grov familievold.

- Vi etterforsker saken både i Norge og Bosnia, og det gjennomføres undersøkelser av teknisk og taktisk art. Jeg ønsker ikke å gå i detalj på nåværende tidspunkt, men det brukes mye ressurser på saken, sier Aasen, som heller ikke kan gi noe tidsperspektiv for arbeidet som gjenstår.

Får beslag fra utlandet

Dagbladet har tidligere omtalt at det i Norge er gjort flere beslag relatert til saken. Ifølge Aasen har det siden mai også fått tilsendt store mengder spor i saken fra utlandet.

- Det er umulig å si hvor lang tid dette arbeidet vil ta. Hovedvekten av etterforskningen ligger i Bosnia, men det er også en betydelig mengde dokumenter og beslaglagte gjenstander som er oversendt til Norge og undersøkes her.

- Uforståelig

Øyvind Bratlien er forsvarer for den siktede mannen i 40-åra. Advokaten sier til Dagbladet at klienten hans fremdeles nekter straffskyld, og at de i likhet med politiet jobber intenst med saken.

- Vi gjennomgår nå store mengder dokumenter fra både inn- og utland og samler vår egen informasjon mens politiet gjør sitt arbeid. Jeg vil ikke gå i detaljer på hva vi sitter på av opplysninger så langt, men anser det som uforståelig at norsk politi bruker så store ressurser på denne etterforskningen. Jeg er egentlig overrasket over at de i det hele tatt tar i saken, sier Bratlien.

Han forteller videre at siktede ble nektet av norsk politi å dra ned til Bosnia for å fullføre saken, da dommen mot ham ble opphevet der. Dette til tross for at han selv ønsket å dra ned for å fullføre den nye rettssaken. Nå åpner advokaten i stedet for å selv dra til landet.

FORSVARER: Advokat Øyvind Bratlien.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORSVARER: Advokat Øyvind Bratlien. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg utelukker ikke at jeg selv vil dra ned til Bosnia for å innhente opplysninger i saken, sier Bratlien, som legger til at hans klient har det etter forholdene bra, men at han merker prosessen på kroppen.

Ble frikjent

Grunnen til at norsk politi overtok saken, er at den siktede mannen hadde både norsk og bosnisk pass etter at han i 1993 kom til Norge som flyktning. I løpet av varetektsperioden frasa han seg imidlertid sitt bosniske statsborgerskap. Det skulle få konsekvenser seinere.

Da dommen i drapssaken endelig forelå i Banja Luka i september 2015, ble mannen, som er bosatt i Drammen frikjent. Bevisene holdt ikke til domfellelse.

Siste ord i saken var likevel ikke sagt. Frifinnelsen ble opphevet av det bosniske rettsvesenet som ville ha ny rettssak mot mannen.

I mellomtida reiste han selv hjem til Drammen hvor familien ventet. Men livet i Norge ble, ifølge en dom fra Drammen tingrett datert desember 2017, langt ifra lykkelig.

I rettsdokumentene beskrives 23 år med sammenhengende og grov familievold mot mannens kone og fem barn, helt fram til seinhøsten 2016. Straffen ble satt til seks års fengsel. Mannen valgte først å anke dommen, men har nylig trukket tilbake anken.

- Norsk «Making a Murderer»

I tida hvor mannen tiltales og domfelles for familievolden, ble det jobbet iherdig med etterforskningen rundt dobbeltdrapet. Nye avhør av familie ble gjennomført i Norge. Informasjonen førte til slutt til at politiet ba om å få ta over saken.

Da Dagbladet intervjuet sønnen i august i fjor, i forbindelse med at norsk politi vurderte om de skulle be om å ta over saken, mente han at en uskyldig mann ble jaktet på.

- I stedet for å hjelpe oss i Bosnia, har Norge satt i gang sin egen sak. Dette er som «Making a Murderer» i norsk utgave. Den opprinnelige dommen var krystallklar, og faren min ble helt renvasket, sa sønnen.

FORSVAR: Den nitten år gamle sønnen til den dobbeltdrapssiktede norskbosnieren forsvarte faren sin i et åpenhjertig intervju med Dagbladet. Video: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer Vis mer