JAKTER SPOR: Politiadvokat Sturla Henriksbø (t.v.) har sammen med et team fra norsk politi vært i Pakistan for å etterforske saken der en norsk statsborger er siktet for drap og flere drapsforsøk.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
JAKTER SPOR: Politiadvokat Sturla Henriksbø (t.v.) har sammen med et team fra norsk politi vært i Pakistan for å etterforske saken der en norsk statsborger er siktet for drap og flere drapsforsøk. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpixVis mer

Norsk politi dro til Pakistan. Hjemme i Norge sitter en mann fengslet for drapet på kona og flere drapsforsøk

Har avhørt mannen som skal ha blitt hyret inn som leiemorder.

Mannen i 60-åra, som i juni ble pågrepet i Oslo og siktet for å ha bestilt drapet på sin egen kone i Pakistan, sitter fremdeles varetektsfengslet. I slutten av november ble mannen besluttet fengslet i seks nye uker. Men parallelt med at han sitter bak fengselsmurene i Norge, dro norsk politi selv til Pakistan og byen Lahore hvor drapet fant sted.

- Vi kom tilbake fra Pakistan torsdag, hvor norsk politi nå har etterforsket flere straffbare forhold i forbindelse med saken. Deriblant drap på siktedes ektefelle, drapsforsøk på to personer og drapsforbund mot en person, forteller politiadvokat Sturla Henriksbø til Dagbladet.

Etter ti dager i det sør-asiatiske landet sitter politiet igjen med det han beskriver som flere interessante opplysninger. Mistanken mot den siktede pakistaneren, som har bodd flere tiår i Norge og er gift med en annen kvinne her, er ifølge politiet nå styrket for flere av postene han er siktet for.

Avhørte barna

Det var i 2006 at mannen dro til Pakistan for å gifte seg med kvinnen som nå er drept. Sammen fikk de to barn. Disse har norsk politi nå vært i kontakt med.

- Et tyvetalls vitner er avhørt, deriblant siktedes to mindreårige barn gjennom tilrettelagte avhør. Jeg vil betegne bevisene vi har funnet i Pakistan som en betydelig merverdi til etterforskningen, sier Henriksbø.

PRESSEKONFERANSE: Oslo politidistrikt holder pressekonferanse i forbindelse med at en norsk statsborger er pågrepet for bestillingsdrap på ektefellen i Pakistan. Video: NTB Scanpix Vis mer

Politiadvokaten forteller videre at det norske politiet har fått god bistand fra sine pakistanske kolleger underveis i etterforskningen. Han understreker imidlertid at avhørene de nå har gjort i utlandet er gjennomført utelukkende av norsk politi.

I tillegg til siktedes barn er flere familiemedlemmer og bekjente av mannen avhørt. Det er også mannen som skal ha blitt hyret inn som leiemorder for å ta livet av hans kone, og som jobbet som skal ha jobbet som sikkerhetsvakt da drapet fant sted.

- Skytteren har vært i varetekt siden drapet. Det er en pågående prosess mot ham, og vi avhørte ham i fengselet i Pakistan, forteller politiadvokaten.

- Avverget flere drap

Ifølge Henriksbø har norsk politi også fått innsyn i den pakistanske etterforskningen og tilgang til beslagene som er gjort der, deriblant drapsvåpenet som ble benyttet til å ta livet av osloboerens kone. Det er også hentet inn informasjon om siktedes telefonkontakt med Pakistan og banktransaksjoner.

- Dette må vi analysere, og saken ligger an til å bli ferdig etterforsket i løpet av et halvt års tid. Trolig vil norsk politi gjennomføre enda en tur til Pakistan, sier Henriksbø.

Også de to siste drapsforsøkene som ble utført i Pakistan skal ha vært mot familiemedlemmer av mannen, og norsk politi skal ha etterforsket saken i over ett år før de gikk til aksjon. Ifølge politiet forsøkte siktede å få andre til å ta livet av to av hans svogere. Seiner skal det også ha vært planlagt nok et drap, dette på en pakistansk advokat eller forretningsforbindelse.

- Han skal ha hatt kontakt med to andre personer om å drepe disse - da slo norsk politi til etter det som hadde vært en langvarig etterforskning mot mannen. Vi valgte til slutt å aksjonere og pågripe ham i juni, og mener at vi gjennom dette har avverget flere drap, sier Henriksbø.

Nekter straffskyld

Mannens forsvarer, advokat Øystein Storrvik, forteller til Dagbladet at hans klient fremdeles nekter straffskyld for punktene i siktelsen.

- Han stiller seg totalt uforstående til anklagene. Samtidig sørger han over tapet av sin kone. Det er en veldig tung situasjon - han sørger over å ha mistet kona, og samtidig blir han beskyldt for å ha tatt livet av henne. Hun og barna deres bodde i Pakistan, og det var snakk om å forberede at de skulle komme til Norge. I stedet skjer dette, sier advokaten.