Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk politi får ikke dømt fulle svensker

To svensker, far (53) og sønn (27), har satt norsk politi og rettsvesen sjakk matt etter en veritabel fyllekjøring på norske veier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge har stått tiltalt for bilkjøring med såkalt høy promille, og begge er etter hvert blankt frifunnet.

Dette til tross for at Oslo tingrett er overbevist om at enten faren eller sønnen, begge fra Mora, har kjørt i fylla i Oslo og Bærum, blant annet på E18.Det som nærmest kan karakteriseres som en svenskevits, begynte utenfor Sandvika 20. august 2003. Politiet kom over en bil som sto midt i veibanen. Bak rattet satt faren, mens sønnen sto i veikanten og slo lens.

Krangel

I politiavhør hevdet begge at en nordmann, som de bare kjente som Terje, hadde kjørt, men at han angivelig hadde stukket av like før politiet kom. Politiet har aldri funnet Terje, og Oslo tingrett ser bort fra at han eksisterer.

Basert på vitneforklaringer tiltalte politiet faren for promillekjøring i fjor vår. Påstanden var 30 dagers ubetinget fengsel kombinert med ei bot på 25 000 kroner. Men i tingretten 17. juni i fjor ble faren frifunnet, fordi dommerne mente det var sønnen som hadde kjørt. Dette ut fra vitneforklaringer.

Oslo-politiet svarte med å tiltale sønnen for promillekjøring, og faren for å ha latt sønnen kjøre, sjøl om faren visste at han var beruset (sønnens promille var 1,8, red.anm.).

Strenge krav

Nå har tingretten oppsiktsvekkende frifunnet begge to. Faren og sønnen forklarte i retten at det var den omtalte Terje som hadde kjørt. Tingretten ser igjen bort fra at denne Terje eksisterer. Han skal for øvrig ha vært edru, ifølge svenskene.

Denne gang er far og sønn frifunnet etter en såkalt samlet vurdering.

-  Det er etter bevisførselen ikke mulig å vite sikkert hvem som kjørte. På grunn av de strenge beviskravene i straffesaker må begge frifinnes, konkluderer tingretten denne gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!