AKSJON:  Greenpeace-aktivister fra åtte land bordet tirsdag en oljerigg i Barentshavet i protest mot prøveboring nær Bjørnøya. 
Foto: Greenpeace
AKSJON: Greenpeace-aktivister fra åtte land bordet tirsdag en oljerigg i Barentshavet i protest mot prøveboring nær Bjørnøya. Foto: GreenpeaceVis mer

Norsk politi griper inn i Greenpeace-aksjonen

På boreriggen Transocean Spitsbergen ved Bjørnøya i Barentshavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politimester Ole Sæverud i Troms politidistrikt opplyser natt til torsdag at norsk politi har gitt aktivistene fra Greenpeace-skipet Esperanza pålegg om å avslutte aksjonen på boreriggen.

Transocean Spitsbergen befinner seg i Barentshavet sørøst av Bjørnøya, og aktivistene tok seg om bord tidlig om morgenen 27. mai.

Riggen, som eies av Transocean og som er på kontrakt med norske Statoil, var underveis til planlagt leteboring i Hoop-området i norsk økonomisk sone da aktivistene tok seg om bord i den ulovlige aksjonen.

Vil bli fjernet Transocean Spitsbergen er registrert på Marshalløyene, mens Greenpeace-skipet Esperanza er registrert i Nederland.

Ettersom riggen fører utenlandsk flagg, og var underveis utenfor norsk territorialgrense, har i utgangspunktet ikke norske myndigheter jurisdiksjon.

Men ettersom Marshalløyene som flaggstat anmodet Norge om bistand til å fjerne aktivistene, konkluderte norske myndigheter med at de dermed har en «klar fullmakt til å treffe alle nødvendige og forholdsmessige tiltak for å fjerne aktivistene fra riggen,» opplyser Sæverud.

Han har dermed gitt aktivistene pålegg om å avslutte aksjonen og fjerne seg fra riggen.

- Hvis de ikke forlater den frivillig, vil de bli fjernet av politiet. Politimannskap fra Troms politidistrikt med bistand fra beredskapstroppen er om bord på riggen, sier politimesteren.

- Totalt uansvarlig Greenpeace-aktivister fra til sammen åtte land har deltatt i aksjonen på boreriggen. Statoil har kalt aksjonen uansvarlig og ulovlig.

«Greenpeace har tydelig fått forklart risikoen knyttet til å aksjonere mot en rigg i åpent farvann. Når de likevel tyr til dette virkemiddelet, så mener vi de opptrer uansvarlig og ulovlig», skrev Statoil i en pressemelding tirsdag.

Selskapet sier det respekterer retten til lovlig protest, men understreket samtidig at sikkerhet er førsteprioritet.

Norske Julie Alvad (22) er en av dem som tok seg om bord på Transocean Spitsbergen.

- Denne boringen er totalt uforsvarlig. Statoil vil gamble med de rike naturverdiene på Bjørnøya og i iskantsonen bare for å hente opp mer av den oljen som klimaet ikke tåler at vi brenner. Derfor er vi her for å be Statoil stanse, sa arktis-rådgiver Erlend Tellnes i en pressemelding fra Greenpeace.

Verdens nordligste Den planlagte prøveboringen blir verdens nordligste og skal ifølge Greenpeace skje ikke langt fra Bjørnøya, som er et naturreservat.

Miljødirektoratet opplyste før helgen at boringen ble utsatt til etter at Klima- og miljødepartementet har behandlet en klage fra Greenpeace. Mandag ga departementet likevel grønt lys til prøveboringen, men ikke i oljeførende lag.

Kystvakten har holdt seg i området mens aksjonen har pågått, og Hovedredningssentralen for Nord-Norge har vært i beredskap i tilfelle noen av aktivistene skulle falle i havet og det skulle bli behov for å sette i verk en redningsaksjon. (©NTB)