Norsk politi har sendt styrker til Aarhus

Skal observere medlemmer fra Norwegian Defence League.

SKAL OBSERVERE:  Sjef for seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, Einar Aas, har sendt tre politibetjenter til Aarhus i helga. De skal observere de norske deltagerne i tillegg til å være i dialog med danske politimyndigheter. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SKAL OBSERVERE: Sjef for seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, Einar Aas, har sendt tre politibetjenter til Aarhus i helga. De skal observere de norske deltagerne i tillegg til å være i dialog med danske politimyndigheter. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Danish Defence League har i morgen invitert høyreekstremister fra hele Europa til å delta i en demonstrasjon i Aarhus i morgen. Det er ventet at flere hundre høyreekstremister vi delta i den «anti-islamisk demonstrajonen».

Norgeian Defence Leagues talsmann og leder, Ronny Alte, mener at mellom 20 og 50 norske medlemmer vil delta.

Norsk politibistand Sjef for seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, Einar Aas, har sendt tre politibetjenter til Aarhus i helga.

- Vi følger alle miljøer i Oslo veldig tett, og har en åpen dialog med dem. Vi har sendt ned tre med god personkunnskap. Dette er ikke annet enn politiarbeid på kryss av landegrenser, danskene nyter godt av dem, sier Aas til Dagbladet.

Politiinspektøren mener de norske styrkene skal observere de norske deltagerne i tillegg til å være i dialog med danske politimyndigheter. Han beskriver Norwegian Defence League som et «begrenset miljø».

- Vi konstantere at det går av stabelen, vi har ingen spesiell oppfatning av demonstrasjonen.

- Innvandringfientlig stimuli Filosof og postdoktorstipendiat ved Høgskolen i Oslo, Lars Gule, har skrevet boka «Ekstremismens kjennetegn». Han mener demonstrasjonen er «et forsøk fra høyreradikale og ekstreme miljøer på å koordinere arbeid og styrke hverandre».

- Med et møte utveklser den erfaringer og viser fram det internasjonale samarbeidet. Dessuten ønsker de å stimulere innvandringsfientlige holdninger i Danmark.

Han mener høyrepopulistiske og radikale partier ligger «urovekkende høyt i valgsammenhenger».

- De har blitt en del av inventaret i europeiske land. Ut i fra undersøkelser hvor man har spurt velgere som stemmer dette, vet vi at de har en genuin frykt for å miste sin kulturelle identitet. Dette må vi ta på alvor.

Frykt for å miste kulturen Innvandringfientlige har lenge har fryktet for å miste arbeidsplassene sine, men at dette ikke er hovedårsaken til oppslutningen rundt disse partiene, mener Gule.

- Dette er i stor grad en ubegrunnet frukt for at kulturen de kjenner skal bli borte. Vi må opplyse om at alle kulturer endrer seg over tid. Teknologien, som mobiler og TV-er, globaliseringsprosesser og billige flybilletter er viktig for å forklare sosiale og kulturelle forandringer.

Gule mener man må komme partier, som ikke forstår at de sosiale endringene ikke skyldes innvandring, i møte.

- Mens partier som Frp kaller innvandringspolitikken sin streng og rettferdig, er den i virkeligheten tøff og stram.

Tilslutning etter 11.9 Øyvind Strømmen har skrevet boka «Det mørke nettet», om høyreekstremisme, kontrajihadisme og terror i Europa, og mener den anti-islamistiske bevegelsen har vokst seg sterkere etter terrorangrepene på World Trade Center og Pentagon 11. september 2001.

- Det er en trend, samtidig som grupperingene ikke vokser noe særlig i dag. Det bekymringsfulle er at man finner igjen tankene i høyreradikale partier rundt om i Europa, og at noen av disse vokser.

Han trekker fram Geert Wilders' parti, Partiet for frihet, som har fått økt sin oppslutning i Nederland.

-MÅ TA DETTE ALVORLIG:  Filosof og postdoktorstipendiat ved Høgskolen i Oslo, Lars Gule, har skrevet boka «Ekstremismens kjennetegn». Han mener innvandringsfientlige holdninger bunner i frykt for å miste kulturen sin, noe som er ubegrunnet. Foto: Espen Røst / Dagbladet
-MÅ TA DETTE ALVORLIG: Filosof og postdoktorstipendiat ved Høgskolen i Oslo, Lars Gule, har skrevet boka «Ekstremismens kjennetegn». Han mener innvandringsfientlige holdninger bunner i frykt for å miste kulturen sin, noe som er ubegrunnet. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer