SÅ NABOENE NOE? Krimteknikere foretar taktisk ransaking på gården (Vålstua gård) til Anders Behring Breivik i Åsta. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
SÅ NABOENE NOE? Krimteknikere foretar taktisk ransaking på gården (Vålstua gård) til Anders Behring Breivik i Åsta. Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer

Norsk politi må mobilisere publikum, mener britisk rådgiver

Kunne ha avslørt Anders Behring Breivik, mener han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Behring Breivik forandret seg ikke over natta, han planla terroraksjonen 22. juli over flere år. Folk rundt ham ville ha lagt merke til at han forandret seg, sier Samuel Johnson til NRK.

Rådgiveren mener at vanlige folk i større grad må bli oppmuntret til å varsle politiet dersom de oppdager personer med mistenkelig oppførsel.

- Vi har et motto som sier at politiarbeid er altfor viktig til at politiet kan utføre det alene. Det er av og til et spørsmål om tillit, men jeg mener at politiet i Norge er ganske defensive, sier Johnson.

Han tar til orde for at politiet og Politiets sikkerhetstjeneste opparbeider seg mer tillit, slik at de får lokalsamfunnene til å stole på dem.

- Britisk politi gjør universitetslærere oppmerksomme på hvordan de kan oppdage studenter som er i ferd med å utvikle ekstreme synspunkter, de holder kurs for skolelærere og samarbeider med lokale myndigheter, sier rådgiveren.

Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund sier at det ikke er snakk om å skape et angiversamfunn.

- Jeg synes dette er veldig riktig tenkt, og det stemmer veldig godt med det politiet selv har som tanke om politirollen i et moderne samfunn, sier forbundslederen.

(NTB)