Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norsk politi manipulerte rapport

Scandinavian Star-ulykken kan bli gransket på ny.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 159 mennesker mistet livet under brannen på fergen Scandinavian Star mellom Oslo og Frederikshavn natt til 7. april 1990. En passasjer på ulykkesfergen sier i dag til den danske avisa JydskeVestkysten at norsk politi forfalsket vitneavhørene av henne.

Norsk politi foretok flere avhør av danske Lise Møller Pedersen (39). I en rapport fra 21. oktober kl. 12:30 skriver politiet at «det var på vei til toalettet for andre gang at hun så Mørk Andersen foran seg i korridoren, i området ved lugar 503».

Det var først nylig at Møller Pedersen fikk se avhørsrapporten og bilde av Erik Mørk Andersen. Danske Mørk Andersen var tidligere dømt for pyromani og ble utpekt som gjerningsmannen bak dødsbrannen. Han omkom selv i ulykken.

- Den var ikke den mannen jeg så, og det er hundre prosent sikkert, sier Møller  Pedersen i dag til den danske avisen.

- Det er frekt at politiet bare skriver at jeg har sett ham, når det ikke er sant, sier hun.

Mike Axdal, mistet sin far og bror i ulykken, og har siden etterforsket saken på egen hånd. Han mener politiet har manipulert saken for å finne en løsning.

- Lise Møller Pedersen var kronvitnet som pekte ut brannstifteren. Men hun har aldri pekt ham ut på fotolabben hos Oslo politikammer. Hun vet heller ikke hvorfor han er skrevet inn i hennes avhørsrapport fra Oslo politikammer, sier Axdal til Dagbladet.no.

Han er i dag i Folketinget i København, der folketingets rettsutvalg skal drøfte om hele Scandinavian Star-ulykken skal granskes på nytt.

image: - Norsk politi manipulerte rapport

Axdal har tidligere saksøkt forsikringsselskapet Skuld etter brannen, men tapte i Oslo tingrett fordi saken var foreldet. Under rettsaken innrømmet Skuld at et amerikansk rederi var den virkelige eieren av Scandinavian Star og dermed hadde fått utbetalt forsikringssummen.

Axdal har anket saken. Saken kommer opp for Borgarting lagmannsrett i oktober.

- Vi kommer ikke til å foreta oss noe her foreløpig. Dette må vi se nærmere på og forhøre oss med statsadvokaten, før vi kan gjenoppta en avsluttet etterforskning, sier påtaleansvarlig Anne Karin Blanck ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

image: - Norsk politi manipulerte rapport