Norsk politi på plass i Pakistan

Skal bistå i etterforskningen av drapet på Bo Brekke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et norsk etterforskningslag er nå på plass i Lahore for å bistå pakistansk politi i etterforskingen av drapet på frelsesarméoffiser Bo Brekke (50) på torsdag. Samtidig står etterforskningsledelsen fast på at en av Brekkes egne medarbeidere er skyldig i drapet, melder den pakistanske avisa Daily Times\' nettutgave.

Eks-Kripos-sjef

Den norske gruppa består blant andre av tidligere Kripos-sjef Arne Huuse, som har med seg folk fra påtalemyndigheten og Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet.

Gruppa møtte de pakistanske etterforskerne første gang på fredag. Etter det Daily Times erfarer, skal nordmennene spesielt bistå i etterforskingen på datarelaterte felter, blant annet elektronisk svindel og registrering av kriminelt rulleblad.

Eiendomssvindel

Lahore-politiet tror Brekke, som ledet Frelsesarmeen i Pakistan, ble myrdet fordi han suspenderte sin egen nestleder på Frelsesarmeens Lahore-kontor. Nestlederen er under etterforskning for urettmessig å ha videresolgt armeens eiendommer i Islamabad-området, og han og Brekke skal ha kranglet noen dager før drapet. Offiseren skal også ha blitt truet på livet.

Den mistenkte majoren er ennå ikke formelt siktet, og noe drapsvåpen er heller ikke funnet.

Brekkes kolleger har forklart at de hørte to skudd rett etter at han hadde forlatt kontoret sitt. Nordmannen ble funnet skutt i en blodpøl, uten noen andre til stede.

- Skutt av insider

SAVNES: Oberst Bo Brekke (50) var høyt respektert for lang og tro tjeneste for Frelsesarmeen. Her kondolanseprotokollen i armeens lokaler i Oslo. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
SAVNES: Oberst Bo Brekke (50) var høyt respektert for lang og tro tjeneste for Frelsesarmeen. Her kondolanseprotokollen i armeens lokaler i Oslo. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

De pakistanske etterforskerne er rimelig sikre på at Brekke ble skutt av en innad i sin egen organisasjon. Dette er fordi Frelsesarmeens hovedkvarter i Lahore voktes døgnet rundt av ti sikkerhetsvakter, og at det ikke er funnet tegn på at noen har brutt seg inn. Høyerestående arméoffiserer har nøkler og kan gå inn og ut av bygningskomplekset uten å klarere det med vaktene.

Lahore-politiet mener drapet var planlagt, og de tror den skyldige - med eller uten medhjelpere - gjemte seg i et smug i armeens bygningskompleks. De tror også at gjerningsmennene må ha kjent til vaktenes rutiner og plassering, og at de derfor unngikk øyenvitner til mordet.

Den høyt anerkjente regionslederen Brekke ble stasjonert i Lahore for et års tid siden. Han bodde i byen sammen med sin kone, som jobbet sammen med ham i arméhovedkvarteret. Hun var i London da drapet skjedde.

I PAKISTAN: Tidligere Kripos-sjef Arne Huuse (68).