- Norsk politikk er bare småprat

Thorbjørn Jagland slipper i dag sin fjerde bok. - Jeg har aldri hatt det bedre, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er inne i en av de beste periodene i livet. Jeg driver med ting jeg er interessert i og føler jeg får utrettet noe, sier Jagland.

Den vonde tida med bitter maktkamp og personstrid i partiet har Jagland lagt bak seg.

I dag kommer hans fjerde bok. I likhet med hans første, «Min europeiske drøm» fra 1990, handler boka om det temaet han brenner mest for: Europa og norsk medlemskap i EU.

Etter at Jagland tapte lederstriden i Ap for to år siden og gikk av som partileder, har han viet seg til utenrikspolitikk.

- Honnør

- Jeg har et bra forhold til den nye partiledelsen. Jeg har også fått veldig gode venner i utenrikskomiteen og vil gi stor honnør til alle der, sier han.

- Så du savner ikke å være partileder?

- Nei, det gjør jeg ikke. Men jeg er glad for at jeg kunne gå til en så interessant jobb som leder av utenrikskomiteen. Jeg har lagt bak meg den vonde tida og har ingen dårlige følelser, sier Jagland.

Det siste året har han reist landet rundt med foredrag om utenrikspolitikk.

I går deltok han på et nordisk/baltisk møte i Stockholm. Ifølge Jagland var alle bare opptatt av EUs nye grunnlov og EUs forsvars- og sikkerhetspolitikk.

- Mens det foregår en revolusjon i hele Europa, er norsk politikk bare småprat. Vi er frakoblet de store strømningene i Europa, sier Jagland.

- Hvis man skal løse de store fattigdoms- og miljøproblemene, blir nasjonalstaten for trang. EU er en vesentlig faktor når man skal reorganisere det globale systemet. Stortinget har vært et instrument for nasjonalstaten, men det er ikke bra nok lenger, sier han.

- Høyre har munnbind

Han advarer ja-siden mot å skyve EU-saken under teppet.

- Denne regjeringen har jo som dagsorden å skyve saken under teppet. Høyre har munnbind så lenge de sitter i regjeringen. Det er en av grunnene til at jeg tar ordet, sier Jagland.

Han advarer sitt eget parti mot å tone ned EU-saken på grunn av taktiske allianser.

EU foran SV

- At Ap leder an i EU-saken, kan godt la seg kombinere med en venstreallianse. SV kan ikke kjøre hardt på nei fordi de også har mange tilhengere, og de er også opptatt av makt. Arbeiderpartiet forbindes med å stå sammen med den europeiske venstresiden. Hvis vi ikke gjør det, er vi ikke troverdige i vårt viktigste oppdrag; å sikre velferd hjemme og globalt, sier Jagland.

Han frykter at feiringen av unionsoppløsningen i 2005 blir en nasjonalistisk orgie.

- Det bør isteden bli en feiring av overnasjonalitet, som er vårt tids måte å sikre nasjonal innflytelse på, sier Jagland, som mener Ap må vedta å sende ny EU-søknad på landsmøtet i 2005.

UTGIR EU-PAMFLETT: Det haster for Norge å bli medlem av EU, sier Thorbjørn Jagland, som i dag kommer med boka «Ti teser om EU og Norge».