- Norsk politikk er Sveriges mareritt

Slik kommenterer svenskene det norske valget.

ET MARERITT?  For sine politiske meningsfeller i Sverige er norsk politikk som et mareritt. Unntaket er Fremskrittspartiet, som er et forbilde for Sverigedemokratene. 

Foto: SCANPIX
ET MARERITT? For sine politiske meningsfeller i Sverige er norsk politikk som et mareritt. Unntaket er Fremskrittspartiet, som er et forbilde for Sverigedemokratene. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet:) «Norge har den beste levestandarden i verden og den laveste arbeidsledigheten i Europa. På tide å sparke regjeringen med andre ord. Oljeforbannelsen risikerer å slå til igjen», slik starter Mats Larsson, politisk kommentator i den svenske avisen Expressen, sin omtale av det norske valget.

- Siden oljepengene begynte å settes inn på oljefondet har ingen norsk regjering lykkes med å bli gjenvalgt påpeker han.

- Marerittvisjon
Han mener norsk og svensk politikk på mange måter er like, men det er et stort men.

- Samtidig er norsk politikk som en slags marerittsvisjon av fremtiden for de svenske kollegene. Arbeiderpartiet, som tilsvarer det svenske Socialdemokraterna, fikk bare 24 prosent ved katastrofevalget i 2001. Det er et resultat som er så dårlig at Socialdemokraterna enda ikke har vært i nærheten av det. Enda vanskeligere er det på høyresiden, skriver Larsson.  Det at den norske høyresiden mangler en allianse som de har i Sverige som kan være en motsats til venstresiden gjør at de istedet slåss med hverandre, mener han.

Ifølge Larsson kan nok et norsk fenomen kan bli en svensk realitet i framtiden.

- Spørsmålet om regjeringen Reinfeldt kan samarbeidet med Sverigedemokraterna kan bli relevant ved neste valg. I Norge har dette lenge vært en realitet. Der er misnøyepartiet Fremskrittspartiet det største borgerlige partet. (...) Det er først og fremst innvandrings- og asylpolitkkken som gjør at partiet ikke er stuerent i Norge. Partiet har aldri fått plass i regjering. Men partiet er nå så stort at det ikke går an å ignorere. Ved forrige valg fikk de 21,1 prosent oppslutning. Det er et tall vi aldri har opplevd i Sverige. Men det gir Sverigedemokraterna noe å drømme om- og alle andre noe å frykte, skriver han.

Henter inspirasjon fra Frp

 Expressen skriver i dag at partiet Sverigedemokratene henter inspirasjon fra Fremskrittspartiets vekst i Norge.

Partiet har fulgt Frps valgkamp nøye, og har blant annet studert det norske partiets organisasjonen.

- Det er noe vi har sett på og forsøkt å lære av. Frp har vært konsekvente i sin holdning. Til tross for at de har fått mye kjeft gjennom årene, og er blitt satt i karantene av de andre partiene, har de vokst, sier pressesjef for Sverigedemokratene, Mattias Karlsson til Expressen.

De siste meningsmålingene viser at Frp ligger an til å få over 22 prosent av stemmene i Norge, og dette frister og inspirerer nabopartiet, som mange mener har flere likhetstrekk med Frp.

- Ingenting å lære av oss
Men hos Frp i Norge blir Sverigedemokratene møtt med en iskald skulder.

- Sverigedemokratene har ingenting å lære av oss. Vi har ingenting og tilføre dem, og de er ikke et parti vi har noe felles med. Vi er et liberalt parti som står for frihet og for å behandle mennesker likt, sier Geir Moe, generalsekretær for Frp til Expressen.

Sverigedemokratene beskriver seg selv som et mer konservativt parti enn Fremskrittspartiet, og er opptatt av tradisjon, nasjon og familie. Begge partiene beskrives som lite innvandringsvennlige. Flere av de svenske riksdagspartiene har dessuten sagt at de ikke vil samarbeide med Sverigedemokratene.

Private kontakter
Men selv vil altså Sverigedemokratene gjerne samarbeide med Frp.

- Det finnes en del private kontakter mellom oss og Framskrittspartiet, men ingen offisielle. Signalene de har sendt ut er tydelige, sier Sverigedemokratenes Matias Karsson.

Som har forståelse for at Frp nå har ett fokus, nemlig å komme i regjering.

I Norge har som kjent alle andre enn Høyre sagt at de ikke kan gå inn i et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet - Venstre har til og med undertegnet en skriftlig garanti.

Frp har på sin side garantert at de ikke vil være støtteparti for en borgerlig regjering de selv ikke er en del av. De vil heller ikke samarbeide med en slik regjering om statsbudsjettet.

Svenskene opptatt av Frp

Flere medier påpeker Framskrittspartiets spesielle posisjon i norsk politikk. Partiet ligger an til å bli Norges nest største, men ingen andre enn et nølende Høyre vil samarbeide med dem.

Dersom 25 prosent av alle velgerne ikke er representert i regjeringen er det et demokratisk problem, siser professor i statsvitenskap Marie Demker ved universitetet i Gøteborg til Swedish weekly Fokus.

TIL VALG:  
Frp-leder Siv Jensen avgir stemme til stortingsvalget ved Nordseter skole mandag.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
TIL VALG: Frp-leder Siv Jensen avgir stemme til stortingsvalget ved Nordseter skole mandag. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer