Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk politirazzia hos Scandinavian Star-vitner i Danmark

Mener de kan holde tilbake sentrale dokumenter.

RAZZIA: Tjenestemenn fra Oslo politidistrikt og København-politiet er akkurat nå på razzia hjemme hos Mike Axdal i Korsør og sikrer seg tusenvis av dokumentsider og datamaskiner. Foto: Charlotte Ekstrøm
RAZZIA: Tjenestemenn fra Oslo politidistrikt og København-politiet er akkurat nå på razzia hjemme hos Mike Axdal i Korsør og sikrer seg tusenvis av dokumentsider og datamaskiner. Foto: Charlotte Ekstrøm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): Norsk og dansk politi er akkurat nå på razzia hos Mike Axdal og Oluf Husted i Korsør.

Mike Axdal måtte møte til dommeravhør i København tingrett i dag etter rettsanmodning fra politiet i Oslo i forbindelse med etterforskningen av dødsbrannen på Scandinavian Star.

Axdal møtte som vitne for å legge fram livsverket sitt for Oslo-politiet etter å ha etterforsket brannen i snart 25 år og samlet omkring 100 000 dokumenter.

Han overlevde brannen, men mistet faren og broren sin og har siden samlet dokumentasjon om alle sider ved katastrofen. Disse dokumentene vil politiet ha tilgang til.

Leverte dokumenter Den dramatiske og overraskende utviklingen skjedde kort tid etter at det lukkede rettsmøtet startet. Senior anklageren Jakob Buch-Jepsen i København-politiet leder avhøret og fremmet en begjæring om ransaking hjemme hos Mike Axdal i Korsør.

Samtidig ble lederen av den danske støtteforeningen, Oluf Husted innkalt til rettssalen etter først å ha blitt kastet ut av dommeren. Det endte med at påtalemyndigheten også begjærte ransaking i hans bolig. Etter kort tid fikk de kjennelsen om ransaking av tingrettsdommer Lisbeth Christensen.

Grunnlaget for kjennelsen skal være at den danske påtalemyndigheten mener både Axdal og Husted kan holde tilbake sentrale dokumenter om hvem som eide og drev Scandinavian Star da det brant i Skagerrak påsken 1990 og 159 mennesker mistet livet.

Axdal hadde imidlertid med seg omkring 250 sentrale dokumenter, som han overleverte til politiet da rettsmøtet startet.

Tjenestemenn fra Oslo politidistrikt og København-politiet er akkurat nå på razzia i Korsør og sikrer seg tusenvis av dokumentsider og datamaskiner.

Axdal sjokkert En rystet Axdal kommer ut fra rettslokalet i en pause.

- Jeg er sjokkert, og føler at jeg ikke har noen rettigheter. Det oppleves som krenkende, sier Axdal til Dagbladet.

- Føler du deg mistenkt på noe vis?

- Nei, det gjør jeg ikke. Og så vidt jeg forstår er jeg ikke siktet heller, selv om politiet nå gjennomfører en razzia hjemme hos meg. Politiet skal vel vise sin makt. Men jeg må si jeg er overrasket. Jeg kom hit frivillig i dag for å fortelle politiet om alt arbeidet jeg har gjort og gi dem viktig dokumentasjon om eier- og forsikringsforholdene omkring skipet — og så ender det med dette, sier Axdal.

- Hva vil politiet finne hjemme hos deg?

- La det være klart, jeg har ingenting å skjule. Tvert i mot. Jeg ønsker å få hele denne saken belyst. Derfor har jeg tatt med de dokumentene jeg mener er de mest sentrale og levert til politiet i dag. Hjemme hos meg ligger nå tusenvis av dokumenter som ikke er så viktige som de jeg har levert. Det dreier seg om 60-70 ringpermer i tillegg til alt jeg har lagret på ulike datamaskiner.

Oslo-politiet med munnkurv Oluf Husted er leder for den danske støtteforeningen for Scandinavian Star og har gjennom årene samlet omkring ti ringpermer med dokumenter i tillegg til alt som finnes på datamaskinen hans. Han måtte reise hjem til Korsør i følge med politiet, mens Axdal fortsatte dommeravhøret mens hjemmet hans ble ransaket.

Oslo-politiet har en delegasjon på tre personer til rettsmøtet, politiadvokat Bergljot Skaarer, etterforskningsleder Terje Dahl og etterforsker Frode Hanssen. Samtlige har fått munnkurv av dansk politi.

Senior anklager Jakob Buch-Jepsen vil foreløpig ikke gi noen kommentarer om razziaen.

I sin begjæring om lukkede dører gjorde han det klart at politiet betrakter Axdals dokumenter og informasjon som svært viktig og ønsker arbeidsro rundt etterforskningen av materialet de får tilgang til i dag.

Etter det Dagbladet erfarer skapte det reaksjoner hos delegasjonen med påtalemyndighet og politi at Axdal ikke hadde med seg alle ringpermene med dokumenter, men hadde gjort et utvalg av det han mener er viktigst. Derfor gjennomfører politiet nå razziaen.