Norsk prest og ambassade i beredskap

- Det var sterke scener på flyplassen i Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| PARIS (Dagbladet.no): Både den norske ambassaden og den norske sjømannskirken i Paris sto i dag i beredskap for pårørende til passasjerer ved Air France-flyet som gikk ned på vei fra Rio de Janeiro til den franske hovedstaden.

På Charles de Gaulle-flyplassen, der flyet skulle landet mandag formiddag, var prest Torbjørn Broske og førstesekretær Therese Løken Gheziel fra ambassaden tilstede.

- Ambassadens hovedoppgave har vært å stå i løpende kontakt med den franske utenriksdepartementet, sier Gheziel til Dagbladet.

- Fra 17-tiden var jeg på pårørendesenteret som Air France opprettet på flyplassen, både for å holde kontakten med franske myndigheter og  for å stå i beredskap overfor eventuelle pårørende som måtte dukke opp.

- Mange ga uttrykk for sorg
- Det var en sterk opplevelse å være der da beskjeden kom om at flyet hadde gått ned. Det var mange som ga uttrykk for sin sorg, og både flyplasspersonell og andre var sterkt preget av situasjonen, sier Gheziel, som ikke var i kontakt med skandinaviske pårørende til de savnede flypassasjerene.

SKULLE LANDET HER: Air France-flyet skulle landet på Charles de Gaulle-flyplassen i formiddag. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
SKULLE LANDET HER: Air France-flyet skulle landet på Charles de Gaulle-flyplassen i formiddag. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Prest Torbjørn Broske ved den norske sjømannskirken i Paris bisto førstesekretæren og sier til TV Norge at det var flere hundre pårørende tilstede på flyplassen.

- Reaksjonene var sterke da beskjeden kom om at flyet var gått ned, og folk forsto at de hadde mistet noen. Min jobb er å være tilgjengelig som samtalepartner for de som måtte ha behov for det, men det har ikke vært noen norske pårørende som har tatt kontakt, sier Broske.
 
Satte pris på Sarkozy-besøk
Også Frankrikes president Nicholas Sarkozy og utenriksminister Bernard Kouchner besøkte pårørendesenteret.

- Sarkozy sto midt i flokken og snakket med pårørende. Det virket som om det var noe de satte stor pris på, sier Torbjørn Broske til TV Norge.

I 20.00-tiden ble ansamlingen av pårørende flyttet fra Charles de Gaulle-flyplassen og krisesenteret avviklet.

Norsk UD bekreftet i dag at tre nordmenn på 35, 37 og 58 år var om bord på det savnede Air France-flyet.

SLAPP IKKE INN: Air France skjermet de pårørende fra journalister, som måtte rapportere fra utsiden av flyplassen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
SLAPP IKKE INN: Air France skjermet de pårørende fra journalister, som måtte rapportere fra utsiden av flyplassen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer