Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk professor: Internett er kunstig

Heller ikke norske eksperter tegner noe glansbilde av Internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mennesker som surfer på nettet bruker ofte dette som en erstatning for annen menneskelig kontakt. Internettverdenen er fascinerende, men kunstig, sier professsor i psykologi, Karsten Hundeide.

- Internett er en falsk verden som setter unaturlige og store standarder til den virkelige verden. Det oppstår en kontrast mellom to verdener, og dette fører ofte til problemer for personer som tilbringer mye tid på nettet, sier Hundeide.

- Når man trer ut av en falsk verden og inn i den virkelige, skapes det en sekundær reaksjon som fører til depresjoner. Det blir som når man trer ut av en rustilstand. Man får en depressiv reaksjon når man opplever at verden ikke er slik man trodde, sier Hundeide.

Han påpeker at mange bruker Internett som en slags erstatning for kontakt med andre mennesker, og at dette bare kan føre til ytterligere isolasjon. Dette er også med på å gjøre folk triste og ensomme.

- Det er farlig når medmenneskelig kontakt og sosialisering blir overtatt av Internettprogrammer, sier Hundeide.

Han påpeker likevel at Internett og psykologi er et helt nytt forskningsområde, og at selv om det er en farlig utvikling å bruke nettet for mye, er det likevel positivt for mange med kontaktvansker at de kan prate med folk over Internett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!