Norsk professor kritiseres for forskningsjuks

Nils Marius Rekkedal plagierte arbeid, mener svenske ekspert.

TIL REKTOR I MORGEN: Professor Nils Marius Rekkedal ved Försvarshögskolan i Stockholm anklages for forskningsjuks og får refs i en ny avhengig rapport. I morgen skal han møte rektor på skolen for å diskutere hvordan saken skal håndteres. Foto: Marius Knutsen/Forsvarets mediesenter
TIL REKTOR I MORGEN: Professor Nils Marius Rekkedal ved Försvarshögskolan i Stockholm anklages for forskningsjuks og får refs i en ny avhengig rapport. I morgen skal han møte rektor på skolen for å diskutere hvordan saken skal håndteres. Foto: Marius Knutsen/Forsvarets mediesenter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Professor i krigsvitenskap, nordmannen Nils Marius Rekkedal, ved den svenske Försvarshögskolan i Stockholm jukset med forskningen sin, ifølge en uavhengig svensk ekspertgruppe.

Dagbladet.no skrev i juni i fjor at professoren var blitt anklaget for forskningsjuks. Rekkedal selv mente det hele var en kampanje mot hans person.

Den ferske rapporten fra Vetenskapsrådet sier at Rekkedal ikke har vist tilstrekkelig til kildene i sitt arbeid. Rekkedal anses å ha brutt allmenne prinsipper for forskning og dermed har brutt god vitenskapelig skikk, skriver ekspertutvalget i sin tilrådelse.

Det understrekes at uttalelsen fra Vetenskapsrådet er et råd til Försvarshögskolans ledelse. Det er ingen konklusjon. Hva som skal bli konsekvensene for Rekkedal, er det opp til skoleledelsen å bestemme.

- Systematisk plagieringEn av de sakkyndige som har vurdert Rekkedals arbeid skriver:

«Nils Marius Rekkedal i sin akademiska gärning har ägnat sig åt upprepat og systematisk plagierande av andras resultat, tolkningar, hypoteser och intellektuella prestationer. ...»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer