TIL REKTOR I MORGEN: Professor Nils Marius Rekkedal ved Försvarshögskolan i Stockholm anklages for forskningsjuks og får refs i en ny avhengig rapport. I morgen skal han møte rektor på skolen for å diskutere hvordan saken skal håndteres. Foto: Marius Knutsen/Forsvarets mediesenter
TIL REKTOR I MORGEN: Professor Nils Marius Rekkedal ved Försvarshögskolan i Stockholm anklages for forskningsjuks og får refs i en ny avhengig rapport. I morgen skal han møte rektor på skolen for å diskutere hvordan saken skal håndteres. Foto: Marius Knutsen/Forsvarets mediesenterVis mer

Norsk professor kritiseres for forskningsjuks

Nils Marius Rekkedal plagierte arbeid, mener svenske ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Professor i krigsvitenskap, nordmannen Nils Marius Rekkedal, ved den svenske Försvarshögskolan i Stockholm jukset med forskningen sin, ifølge en uavhengig svensk ekspertgruppe.

Dagbladet.no skrev i juni i fjor at professoren var blitt anklaget for forskningsjuks. Rekkedal selv mente det hele var en kampanje mot hans person.

Den ferske rapporten fra Vetenskapsrådet sier at Rekkedal ikke har vist tilstrekkelig til kildene i sitt arbeid. Rekkedal anses å ha brutt allmenne prinsipper for forskning og dermed har brutt god vitenskapelig skikk, skriver ekspertutvalget i sin tilrådelse.

Det understrekes at uttalelsen fra Vetenskapsrådet er et råd til Försvarshögskolans ledelse. Det er ingen konklusjon. Hva som skal bli konsekvensene for Rekkedal, er det opp til skoleledelsen å bestemme.

- Systematisk plagiering
En av de sakkyndige som har vurdert Rekkedals arbeid skriver:

«Nils Marius Rekkedal i sin akademiska gärning har ägnat sig åt upprepat og systematisk plagierande av andras resultat, tolkningar, hypoteser och intellektuella prestationer. ...»

Noen av tilfellene av plagiat skal gå så langt tilbake som til Rekkedals hovedfagsoppgave for 30 år siden, og i avgjørelsen fra ekspertutvalget skriver en sakkyndig:

«Redan i den hovedfagsopgave som Rekkedal examinerades på 1980 finns en mängd texter som är direkt hämtade från sekundärlitteratur. ...»

Hovedfagsoppgaven ble utarbeidet ved Universitetet i Bergen. Selv om den krititseres av de sakkyndige i rapporten, så nevnes den ikke som uredelig fra det svenske Vetenskapsrådet.

- Det er ikke forskning
Rekkedal skal møte rektor ved Försvarshögskolan i morgen.

- Jeg har fått en orientering om hva det dreier seg om, men jeg skal i møte i morgen og vil ikke si så mye før etter det, sier Rekkedal til Dagbladet.no.

Han mener konklusjonen i rapporten kan tolkes på flere måter. Rekkedal mener han blir vist stor forståelse for sine egne feil i rapporten.

- Jeg har aldri sagt at arbeidet ikke inneholder feil. Men jeg har aldri hevdet at tekstene er forskning, men en lærebokproduksjon. Flere ble laget på kort tid som undervisningsmateriale for høgskolen uten noe bistand fra skolen, sier professoren.

Dette støtter Vetenskapsrådet. De skriver at skolen sliter med interne stridigheter mellom en sivil og militær akademisk tilnærming, og at Rekkedal har vært under et sterkt tidspress for å produsere undervisningsmateriale til emnet krigsvitenskap på skolen.

Skolen får også kritikk for håndteringen av publiseringsrutinene av Rekkedals arbeid.

- Nå er det nok
Rekkedal mener at han i de to siste årene har blitt utsatt en svertekampanje i og med at han til stadighet har blitt anklaget for å ha jukset med sitt arbeid.

- Nå får det være nok. Nå ligger saken på rektors bord. Vi får se hva som kommer frem der, sier Rekkedal.

Rekkedal har historie hovedfag, har vært forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt og Forsvarets overkommando i Norge, og vært byråsjef i Samferdselsdepartementet. Han har publisert rundt 75 vitenskapelige arbeider. Professoren har jobbet ved den svenske høgskolen siden 2004.

Ekstremt
Rekkedal har blitt klaget på ved to tidligere anledninger også. Den første saken ble sendt ledelsen ved skolen av en annen medarbeider i 2007, etter at to studenter hadde gjort ham oppmerksom på svakheter i en lærebok laget av Rekkedal.

Rekkedal er selv meget kritisk til at hans arbeid settes under lupen. I sitt tilsvar til Vetenskapsrådet skriver han at han i to og et halvt år har blitt utsatt for stadige angrep fra personer på høgskolen.

Når det gjelder hovedfagsoppgaven 30 år tilbake, opplever Rekkedal det som ekstremt å gå den etter i sømmene. I sitt tilsvar som er gjengitt i avgjørelsen heter det blant annet:

«Han upplever det som extremt att man går ca 30 år tillbaka i tiden och angriper ett examensarbete som är godkänt av professorer vid ett utländskt universitet — ett universitet som anmälarna inte har kunskaper om. Det hovedfagliga arbetet är, framhåller Rekkedal, bedömt enligt de regler som gällde då och där. ...»

Rekkedal sa til Dagbladet.no i juni fjor at han opplevde situasjonen som svært ubehagelig.

- Det er blitt påvist noen småfeil i bøkene. Jeg lager ikke perfekte bøker. Jeg er ingen gud, sa Rekkedal til Dagbladet.no den gangen.