Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Norsk program kan begrense spredning

67 land tar nå i bruk den norske teknologien som kan spore mulige smittebærere av coronaviruset.

TESTES: Aker legevakt har satt opp en prøvetakingsstasjon der personer som mistenker at de er smittet, kan komme med bil.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
TESTES: Aker legevakt har satt opp en prøvetakingsstasjon der personer som mistenker at de er smittet, kan komme med bil. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Sri Lanka var det første landet som bygget videre på det norskutviklede programmet for å begrense spredning av coronaviruset. Landet registrerte turister som viste tegn på sykdom, slik at de hadde oversikt over hvor personene hadde vært i tida de var på besøk.

- Sri Lanka var veldig tidlig ute. Erfaringen der gjorde at vi kunne lage en standard på hvordan man kan registrere og spore mistenkte smittebærere av coronaviruset og bekreftede tilfeller, sier Kristin Braa ved Institutt for informatikk ved UiO til Dagbladet.

LEDER PROSJEKTET: Kristin Braa, professor ved Institutt for informatikk og leder av HISP- programmet (Health Information Systems Programme) ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO
LEDER PROSJEKTET: Kristin Braa, professor ved Institutt for informatikk og leder av HISP- programmet (Health Information Systems Programme) ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO Vis mer

UiO samarbeider blant annet med Verdens helseorganisasjon (WHO) og Det Globale Fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria (GFATM) for å styrke informasjonsbruk i helsesektoren i land med stor sykdomsbyrde.

Deler erfaringer

Braa forteller at systemet er laget for å støtte nasjonale helseinformasjonssystemer, og er per i dag i bruk i 67 land i Afrika og Asia. Ved hjelp av felles standarder for corona-datainnsamling utarbeidet av UiO og WHO, kan landene enklere komme i gang med lokal overvåkning, samt dele sine data globalt.

Nylig møttes tolv land i Ghana for å dele erfaringer med implementasjon av pasientsystemer, der også Covid-19-overvåkning ble diskutert.

- Dette er globalt arbeid. Vi er alle på samme lag og alle jobber døgnet rundt. Nå er ingenting viktigere enn å dele.

MANDAG 16. MARS: Natt til mandag ble det klart at flertallet av coronasmittede i verden befinner seg utenfor Fastland-Kina. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Braa forklarer at erfaringene viser at kommer du tidlig i gang med å få oversikt, er det lettere å få kontroll over situasjonen. På Sri Lanka er det påvist 18 tilfeller, mens det i Norge er påvist 1090 smittetilfeller.

- Hvordan kan dette brukes for å begrense spredningen av viruset?

- Det er opp til helsemyndighetene i hvert land hvordan de vil bruke det. Betydningen av data kan redde liv. Blant annet for å ta i bruk tiltak som treffer, og at man ikke skyter i blinde.

Åpen programvare

Programvaren som tas i bruk heter DHIS2, og er en åpen kildekode-programvare.

Systemet har blitt utviklet av et prosjektteam ved Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo siden 1994, med økonomisk støtte fra Norad, Verdens helseorganisasjon (WHO) og andre store internasjonale organisasjoner, og formidles gjennom HISP (Health Information Systems Programme).

Opprinnelig ble HISP-programmet utviklet for å samkjøre de 14 helseministeriene i Sør-Afrika etter Apartheid til ett.

Nå brukes programmet til alt mulig innen folkehelse, blant annet for å overvåke tuberkulose, HIV, vaksineprogram og malaria. Nå er det også tilpasset coronaviruset

Hele Norges coronakart