Coronaviruset:

Norsk program sporer mulige bærere av skrekkviruset

Sri Lanka har bygget videre på et norskutviklet program for å forhindre spredningen av coronaviruset.

FRYKTER SMITTE: En student fra Sri Lanka sjekkes av helsepersonell på flyplassen, etter å ha blitt evakuert fra den kinesiske byen Wuhan. Foto: STR / AFP / NTB scanpix
FRYKTER SMITTE: En student fra Sri Lanka sjekkes av helsepersonell på flyplassen, etter å ha blitt evakuert fra den kinesiske byen Wuhan. Foto: STR / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Nøkkelen til strategien deres er å kontrollere reisende som ankommer Sri Lanka fra land med høy smittefare. Teknologien de bruker til å samle inn og analysere denne informasjonen er norsk, sier Kristin Braa, professor ved Institutt for informatikk og leder av HISP- programmet (Health Information Systems Programme) ved UiO til Dagbladet.

Antall døde etter utbruddet av det nye coronaviruset har tirsdag steget til 492 etter at ytterligere 65 personer er bekreftet omkommet det siste døgnet, melder kinesiske myndigheter.

24 324 personer er smittet.

Søndag tok viruset sitt første liv utenfor Kinas grenser da en person på Filippinene omkom. Tirsdag døde også en 39 år gammel mann i Hongkong, og antall smittede rundt om i verden har passert 100 personer.

På Sri Lanka registrerte de sitt første smittetilfelle forrige uke, og satt straks i gang tiltak.

Vet hvor turistene er

Braa forklarer at Sri Lanka har tatt utgangspunkt i deres program, for så å tilpasse det til å kunne spore mulige smittetilfeller som ankommer landet.

- For eksempel om det ankommer noen turister som hoster, så blir de registrert i systemet. Det er jo ikke mulig å holde igjen alle på flyplassen, så personene blir registrert for å kunne følges rundt i landet. De vet for eksempel hvilket hotell de bor på og hvor de skal dra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer